10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportCSM vrea ca un reprezentant al instituţiei să facă parte din comisia...

CSM vrea ca un reprezentant al instituţiei să facă parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA

Consiliul Superior al Magistraturii reclamă, într-un comunicat de presă, comunicarea defectuoasă cu Ministerul Justiţiei privind arhiva SIPA. CSM solicită ca din comisia de inventariere să facă parte şi un membru al consiliului.

"În absenţa unor comunicări instituţionale de dată recentă între Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei pe această temă şi, indiferent de gradul de acurateţe a informaţiei privind comisia de inventariere prevăzută prin această hotărâre de guvern, Consiliul apreciază ca fiind absolut necesar ca din această comisie să facă parte şi un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii. (..) Consiliul Superior al Magistraturii nu are cunoştinţă, până la acest moment, de conţinutul Hotărârii de Guvern la care se face referire în spaţiul public", transmite CSM printr-un comunicat de presă.

Consiliul Superior al Magistraturii susţine că pe data de 27 iulie 2016 a primit un proiect de Hotărâre de guvern privind arhiva SIPA, "pentru formularea de eventuale observaţii şi propuneri,aceasta fiind, dealtfel, singura solicitare adresată Consiliului de către Ministerul Justiţiei."

Instituţia precizează că în şedinţa din 18 octombrie 2016, plenul CSM a amânat discutarea punctului de vedere al direcţiei de specialitate, pentru a fi analizat concomitent cu punctele de vedere ce urmau a fi exprimate de asociaţiile magistraţilor. "În absenţa unei solicitări din partea Ministerului Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu a comunicat un punct de vedere instituţional privitor la proiectul Hotărârii de guvern în forma adoptată azi, 31 mai 2017", explică instuţia.

Pe 16 mai Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Ministerului Justiţiei, "să comunice elementele necesare pentru lămurirea cu prioritate a unor aspecte, precum componenţa comisiei înfiinţate în baza HG 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul Justiţiei, cu enumerarea concretă a atribuţiilor, responsabilităţilor, modalităţii/procedurii efective în care şi-a desfăşurat activitatea această comisie, precum şi prezentarea rapoartelor intermediare (pentru situaţia în care astfel de acte au fost întocmite), a raportului final şi/sau a oricărui alt document care poate fi asimilat unei descărcări de atribuţii/sarcini/îndatoriri/responsabilităţi, întocmit la momentul predării fostei DGAP către Administraţia Naţională a Penitenciarelor".

Totodată, CSM solicita să fie cunoscut numărul comisiilor înfiinţate ulterior şi componenţa nominală a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justiţiei, având ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA, precum şi toate măsurile dispuse în urma desfăşurării acestor comisii, în situaţia în care au existat. Consiliul mai cerea şi data sigilării arhivei şi procesul verbal întocmit în acest sens, dar şi menţionarea modalităţii de pătrundere ulterioară în interiorul acestei arhive, dacă acest lucru s-a întâmplat. CSM a cerut detalii despre "existenţa unor măsuri luate la nivel de CSAT (hotărâri/avize), comunicate Ministerului Justiţiei, în situaţia în care au fost depuse sau, dimpotrivă, identificarea unei/unor eventuale sesizări a CSAT de către Ministerul Justiţiei pe tema modalităţii de gestionare, în timp, a arhivei SIPA".

Consiliul a precizat că nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Justiţiei la solicitările formulate pe 16 mai.

Precizările vin în contextul în care Guvernul a adoptat, miercuri, hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA, ministrul Justiţiei precizând că după publicarea în Monitoruş Oficial va fi constituită o comisie formată din cinci persoane, doi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, doi reprezentanţi si Secretariatului General al Guvernului şi un reprezentant ANP.

Cele mai citite

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă