14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportCSM a respins contestațiile procurorilor Țuluș și Iorga față de decizia DNA...

CSM a respins contestațiile procurorilor Țuluș și Iorga față de decizia DNA de a-i revoca din funcție

UPDATE 17,30: CSM a respins, joi după-amiază, contestațiile înaintate de procurorii Mihaiela Moraru Iorga și Doru Țuluș, a anunțat purtătorul de cuvânt al CSM, Ștefan Lucaciuc.

În schimb, CSM a admis contestația Mihaielei Moraru Iorga față de decizia prin care s-a stabilit ca aceasta să își continue activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, în sensul datei la care Iorga urmează să lucreze la acest parchet.


UPDATE 14.05: „Motivul pentru care fac aste demersuri este legat de principiile după care lucrăm. Îmi doresc ca DNA să funcționeze pe baza principiilor care stau la baza statului de drept. Nu sunt legată de DNA, dar vreau să se facă dreptate”, a spus Mihaiela Moraru Iorga.

Ea a mai precizat că un fost premier a fost denunțat de Dinu Pescariu. Întrebată dacă s-au primit bani la ea în birou, procuroarea demisă din DNA a zis că „este un comunicat care a ajuns la presă în timp ce se făcea o anchetă”.

„Aștept și eu să se impună Inspecția Judiciară pe această temă”.

Totodată, ea a calificat drept „un adevărat fals intelectual” cererea de revocare din DNA. „Cererea de revocare este un adevărat fals intelectual. În cererea de revocare se precizează că denunțătorul Pescariu Dinu Mihail a denunțat la data de 14.10.2016 o persoană pe nume Vanesa Iusuf și pe martor și pe cumpărătorul de influență Florică Claudiu, aspect neadevărat. Dacă Inspecția Judiciară ar fi verificat sau dacă Secția de procurori ar fi solicitat acest document ar fi văzut că Pescariu Dinu Mihail, și nu voi merge mai departe să dau date, a denunțat o cu totul altă persoană, a denunțat un posibil trafic de influență săvârșit de un fost prim-ministru și s-a denunțat pe el ca și cumpărător de influență", a declarat Mihaiela Moraru Iorga, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

 



Contestațiile formulate de procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga împotriva deciziei de revocare a acestora din funcțiile deținute în cadrul DNA va fi discutată, joi, în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), informează Mediafax.

Potrivit ordinii de zi, în cadrul plenului vor fi luate în discuție „Nota Direcției resurse umane și organizare privind contestația formulată de procurorul Doru Florin Țuluș împotriva Hotărârii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii'' și „Nota Direcției resurse umane și organizare privind contestația formulată de procurorul Mihaiela Moraru Iorga împotriva hotărârilor Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii".



 

În 4 iulie, Secția pentru procurori a CSM a dat aviz pentru revocarea din funcție a procurorilor DNA Doru Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga. În 29 iunie, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis Secției pentru procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a Mihaielei Iorga Moraru, pentru faptul că aceasta nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului șef al secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate.

De asemenea, Kovesi a cerut revocarea din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țuluș „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile".


Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă