9 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSportCSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare privind posibile presiuni ale șefei DNA

CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare privind posibile presiuni ale șefei DNA

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, joi, sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la pretinsele presiuni pe care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică, dar și pentru cercetări în legătură cu înregistrarea de la IJ și modul de comunicare a conducerii Inspecției Judiciare cu ceilalți inspectori, au transmis oficiali ai Consiliului Superior al Magistraturii, scrie Agerpres.

 

În urma votului din plen, s-a aprobat sesizarea din oficiu a Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări care să stabilească dacă a fost încălcată independența funcțională și operațională a inspectorilor judiciari și instituției pe care o reprezentau, în realizarea atribuțiilor de serviciu, în raport de informațiile apărute în presă în legătură cu verificările realizate la DNA, dacă au existat situații de încălcare a independenței IJ prin presiuni interne și externe și dacă au existat situații de încălcare a independenței inspectorilor judiciari prin presiuni interne sau externe.

Inspecția Judiciară mai trebuie să stabilească modul de comunicare a conducerii instituției cu ceilalți inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor ce țin de independența inspectorului judiciar, precum și dacă a existat o înregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul în care conținutul acesteia a fost adus la cunoștința inspectorului șef, motivele eventualei întârzieri și orice alte aspecte relevante.

Plenul CSM a aprobat, totodată, în urma sesizării formulate de Asociația Magistraților din România (AMR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), ca Inspecția Judiciară să efectueze verificări privind posibila afectare a independenței întregului sistem judiciar față de pretinsele presiuni pe care procurorul șef al DNA le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupție.

UNJR și AMR au cerut CSM, joi, să se sesizeze "de îndată" în vederea apărării independenței justiției în cazul pretinselor presiuni care ar fi fost exercitate de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, asupra unui procuror inspector.

Potrivit unui comunicat semnat de conducerile UNJR și AMR, procurorul inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupție, ar fi fost supusă unor presiuni de către șefa DNA.

"Solicitarea vine ca urmare a publicării unei înregistrări ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, și procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA, unde aceasta din urmă ar recunoaște că 'procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată și în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârșire de către aceștia a unor abateri disciplinare' ", arată sursa citată.

Cele două asociații profesionale menționează în scrisoarea către CSM că, dacă faptele se confirmă, ele reprezintă încălcări extrem de grave ale independenței justiției.

De altfel, în comunicat se precizează că imixtiunea este recunoscută și definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan în cursul respectivei conversații.

"Dacă faptele menționate în acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenței justiției, prin imixtiuni și presiuni ale procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în activitatea Inspecției Judiciare, prin care se încalcă nu doar independența acestui procuror inspector, dar și independența sistemului judiciar în ansamblul său'', au arătat UNJR și AMR în scrisoarea către CSM.

În context, UNJR și AMR subliniază că inspectorii judiciari trebuie să acționeze în deplină libertate și independență, punctând că "imixtiunea gravă devoalată de procurorul inspector Mihaela Focică necesită o reacție pe măsură a CSM, garantul independenței justiției".

De asemenea, acestea cer efectuarea unei anchete, dar și audierea în ședință publică a plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport în care să se clarifice toate aspectele menționate în acea înregistrare.

Cele mai citite

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă