8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportCSM: Apelul către parlamentari al lui Tăriceanu afectează credibilitatea și independența justiției

CSM: Apelul către parlamentari al lui Tăriceanu afectează credibilitatea și independența justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că afirmaţiile președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prezentate pe pagina de Interner a Senatului sub titlul “Apel către parlamentari”, “au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei ca sistem”, informează un comunicat al CSM.

Verificările pe această temă au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui CSM.

CSM consideră că “Apelul către parlamentari”, “asumat instituţional prin publicarea pe pagina oficială de internet a Parlamentului României www.parlament.ro”, arată că preşedintele Senatului îşi manifestă neîncrederea asupra felului în care DNA îşi desfăşoară activitatea, lansând grave acuzaţii la adresa structurii anticorupţie, în sensul că aceasta acţionează abuziv, urmărind eliminarea unor politicieni din cursa electorală. 

Călin Popescu Tăriceanu a făcut afirmații de aceeași natură și într-o recentă emisiune de televiziune.

“Inspectorii judiciari au constatat că solicitarea şi afirmaţiile publice ale dlui. Tăriceanu au depăşit limitele admisibile ale discursului politic, fiind de natură a crea în conştiinţa publică, în mod artificial, serioase suspiciuni cu privire la independenţa, imparţialitatea şi probitatea profesională a procurorilor DNA, dar şi a sistemului judiciar în ansamblul său. Prin afirmaţiile sale, fără argumente plauzibile, demnitarul acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele penale în mod tendenţios şi preferenţial, aflându-se la discreţia unor persoane cu funcţii de conducere care acţionează nelegal în scopul realizării unor interese de natură politică”.

CSM consideră că “Apelul către parlamentari” formulat de Călin Popescu Tăriceanu “creează impresia de subordonare între puterile statului, aducându-se atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa decredibilizării şi afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor”.

Textul “Apelului către parlamentari” semnat de Călin Popescu Tăriceanu și publicat pe site-ul Senatului este următorul:

“Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții. (…) Cu această motivare, fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții. Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți”.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă