27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportCseke Attila pregăteşte un nou pachet legislativ în domeniul sanitar

Cseke Attila pregăteşte un nou pachet legislativ în domeniul sanitar

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a spus că pregăteşte un nou pachet legislativ în sistemul sanitar pentru o mai mare predictibilitate între părţile sale, o corectă contributivitate la fondul asigurărilor de sănătate a tuturor asiguraţilor şi o poziţionare eficientă a Casei de Asigurări de Sănătate, scrie Mediafax.

“La Minister pregătim un pachet legislativ pentru, nu vreau să spun reformă, dar pentru reglementarea unor aspecte care nu funcţionează corect în sistemul sanitar”, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Oradea, ministrul Cseke Attila.

Ministrul a spus că, în primul rând, intenţionează să asigure o mai mare predictibilitate a sistemului sanitar, pornind de la faptul că relaţiile dintre Casa Asigurărilor de Sănătate cu diversele componente ale sistemului sunt greoaie şi lente.

“Vreau să dau două exemple pe care le cunoaşte toată lumea, cel al programelor naţionale de sănătate şi al contractelor cu Casa. Experienţa arată că, la trei luni după ce se face bugetul, încep discuţiile cu Casa, cu medicii de familie, iar până se fac contractele în fiecare an trece mult timp. Eu vreau să propun ca aceste programe naţionale de sănătate şi contractele cu CAS să fie multianuale, pe cel puţin doi ani. În felul acesta nu se va pierde timp în fiecare an pentru încheierea de contracte”, a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a afirmat că o altă propunere legislativă are ca obiect necesitatea de se găsi un nou statut juridic al CNAS, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii elaborează şi aplică politici în domeniu, dar nu are control asupra resurselor financiare în acest scop.

“A apărut un studiu care arată că există o răspundere directă a Ministerului Sănătăţii asupra sistemului sanitar, dar nu este normal să răspunzi tu în condiţiile în care 82 la sută din resursele financiare ale sistemului sunt la o instituţie complet autonomă de Minister, asupra căreia Ministerul nu are niciun control”, a spus Cseke.

Ministrul a precizat că o a treia iniţiativă de îmbunătăţire a legislaţiei din sistemul sanitar pe care intenţionează să o promoveze vizează reglementarea problemei contribuţiilor la fondul asigurărilor de sănătate şi a numărului de persoane care contribuie la acest fond.

“Contribuabilii sunt în număr de şapte milioane de persoane, în timp ce peste 11 milioane de cetăţeni sunt asiguraţi prin efectul legii, fără a contribui la fondul asigurărilor de sănătate. Este incorect. Înţeleg că există şi că trebuie să existe categorii exceptate de la obligaţia plătirii contribuţiilor, ca de exemplu copiii, elevii şi studenţii. Sunt însă alte categorii pentru care facem analize serioase şi care ar trebui să plătească aceste contribuţii. Nu m-aş aventura în declaraţii acum, dar numărul categoriilor exceptate este mai mare decât al categoriilor care contribuie”, a spus ministrul Sănătăţii.

Cele mai citite

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...
Ultima oră
Pe aceeași temă