15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportCSAT va analiza stadiul programului de modernizare și transformare a Armatei Române....

CSAT va analiza stadiul programului de modernizare și transformare a Armatei Române. O temă sensibilă este ideea unei flote NATO din Marea Neagră, propusă de România dar care nu a avut succes

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) urmează să analizeze stadiul programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei, a anunțat, luni, Președinția României.

Ședința CSAT este programată la data de 21 martie, sub conducerea președintelui Iohannis. 

Programul de transformare și înzestrare este valabil până în anul 2027 dar are prevederi care trebuie îndeplinite în fecare an.

Costul total al programului, până în anul 2027, este de 4.506.611 mii lei.

Conform Planului Strategic al MApN, în anul 2016 urmau să se realizeze, printre altele, "continuarea colaborării în domeniul dotării prin achiziţia unor echipamente declarate EDA (Excess Defense Articles) de către SUA", "iniţierea programului de modernizare a fregatelor T22 – etapa a II-a" precum și "Lansarea iniţiativei pentru constituirea unei Grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată în Marea Neagră / Black Sea Flotilla".

Cel puțin potrivit datelor oficiale disponibile în acest moment, etapa a II-a a programului de modernizare a fregatelor este întârziată, întrucât MApN nu a decis ce firmă va continua modernizarea navelor. Pe de altă parte, ideea formării unei grupări navale a NATO din Marea Neagră, lansată de România, a fost întâmpinată cu rezerve de alte țări NATO riverane.

Alte teme care vor fi analizate de CSAT, la 21 martie, vor fi mandatul României pentru Summitul NATO de la Bruxelles (2017), activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016 precum și aceea a Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în anul 2016.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă