15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Klaus Iohannis, după ședința CSAT: România va participa la antrenamentele NATO...

VIDEO. Klaus Iohannis, după ședința CSAT: România va participa la antrenamentele NATO din Polonia, cu un efectiv de 120 de militari

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat după ședința CSAT că s-au discutat mai multe subiecte legate de securitatea națională și cea internațională.

"Au fost luate decizii importante care privesc apărarea țării și securitatea națională. Vă anunț că vineri am aprobat participarea României la antrenamentele NATO din Polonia, cu un efectiv de 120 de militari", a spus președintele României.

"O primă temă s-a referit la informarea privind stadiul îndeplinirii în 2016 a programului de înzestrare a Armatei. Am aprobat o formă actualizată a acestui program ca urmare a alocării a 2% din PID catre Ministerul Apărării Naționale. 2% din PIB are impact dublu asupra securității naționale: pe de o parte impune actualizarea măsurilor pentru înzestrarea armatei, pe de altă parte va contribui la revitalizarea industriei naționale de apărare". Potrivit comunicatului de presă oferit de Prezidency, "programul are ca scop asigurarea capabilităţilor necesare Armatei pentru protejarea intereselor naţionale şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale."

"Prin punerea în aplicare a programului actualizat se vor iniția programele esențiale de înzestrare și participare a companiilor naționale: transportoare blindate 8×8 și 4×4, avioane multiroll, sisteme de comandă și control și corvetele", a mai precizat Klaus Iohannis după ședința CSAT.

Administrația Prezidențială mai transmite că s-a "concluzionat că, în anul 2016, au fost îndeplinite o serie de obiective, precum: operaţionalizarea structurilor aliate de comandă şi control de pe teritoriul României (Unitatea de Integrare a Forţelor NATO – NFIU şi Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est – MND-SE); operaţionalizarea sistemului SUA de apărare antirachetă de la Deveselu; constituirea brigăzii multinaţionale – MN BDE; achiziţionarea de echipamente şi tehnică militară conform etapelor de derulare stabilite în programele majore de înzestrare; îndeplinirea angajamentelor internaţionale asumate faţă de NATO, UE şi ONU."

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a constituit analizarea şi aprobarea obiectivelor României la Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfăşura în această primăvară. Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a SUA cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea Summitului din 2018.

Aşteptările României sunt, în principal, legate pe de o parte de reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei transatlantice, şi pe de altă parte de evidenţierea contribuţiilor României la NATO şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre.

În cadrul şedinţei CSAT, a fost analizată şi activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2016. Pe fondul multiplelor evenimente interne şi internaţionale, care au marcat anul trecut, MApN, MAI, SIE, SPP şi STS şi-au îndeplinit cu succes misiunile încredinţate şi şi-au atins obiectivele asumate. De asemenea, pentru a menţine climatul de securitate pentru România şi cetăţenii săi, aceste instituţii şi-au stabilit obiective şi direcţii de acţiune realiste pentru anul 2017.

Activitatea desfăşurată de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016 a reprezentat un alt subiect pe ordinea de zi a CSAT.

Instituţiile reprezentate în Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică au cooperat în anul 2016 la un nivel corespunzător pentru creşterea gradului de securitate cibernetică la nivel naţional, având în vedere constrângerile generate de lipsa cadrului legislativ în domeniu.

Privind priorităţile de acţiune ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică pentru anul 2017, un obiectiv important îl constituie actualizarea cadrului legislativ în domeniu, prin implementarea prevederilor Directivei Parlamentului European şi a Consiliului UE privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice în Uniune din 6 iulie 2016 (Directiva NIS) şi adoptarea legii privind securitatea cibernetică a României.

Totodată, a fost analizată şi activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO în anul 2016, precum şi Planul anual de activitate al acestei instituţii pentru anul 2017.

S-a concluzionat că, în anul 2016, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a urmărit, în principal, dezvoltarea capabilităţilor tehnice necesare îndeplinirii atribuţiilor şi dezvoltarea cooperării naţionale şi internaţionale în vederea îmbunătăţirii climatului de securitate cibernetică din România.

Împreună cu celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, Centrul  a contribuit la conturarea imaginii de ansamblu a stării de securitate a spaţiului cibernetic din România, semnalând principalele riscuri de securitate, identificate în zona de responsabilitate.

La finalul şedinţei, membrii Consiliului au aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2016.

Conform atributelor conferite de Constituţie şi de Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Consiliul a analizat permanent problematicile din domeniul securităţii naţionale şi a emis hotărâri conţinând măsuri cu caracter obligatoriu pentru autorităţile administraţiei publice şi pentru instituţiile cu atribuţii în domeniu.

Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost adaptată în funcţie de realităţile şi priorităţile anului 2016, de nevoile şi complexitatea intereselor naţionale şi internaţionale de securitate şi de urgenţele impuse de specificul fiecărei instituţii şi a contribuit la realizarea obiectului constituţional de organizare şi coordonare unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională.

Potrivit Legii de organizare şi funcţionare a Consiliului, Raportul va fi trimis, spre aprobare, Parlamentului României.


UPDATE: Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a început pe agenda reuniunii aflându-se programul de înzestrare a Armatei şi mandatul României la summit-ul NATO de la Bruxelles.


Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ședință, marți,de la ora 11.00. Pe agenda întrunirii se regăsește și programul de dezvoltare și dotare a Armatei și mandatul României la summit-ul NATO de la Bruxelles.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă; activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2016 şi principalele obiective pentru anul 2017; activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016; activitatea desfăşurată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în anul 2016 şi Planul de activitate pentru anul 2017.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la ședința CSAT de astăzi se va discuta inclusiv despre achiziționarea corvetelor, după ce Guvernul a abrogat Hotărârea Executivului precedent.

“Nu cred că sunt probleme, dar cu siguranță asta va fi o chestiune care va fi discutată în CSAT”, a spus președintele, întrebat despre situația corvetelor.

La întrunire, membrii CSAT vor stabili și mandatul României pentru Summit-ul NATO de la Bruxelles, care va avea loc în luna mai.

Membrii CSAT vor analiza și activitatea desfășurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2016, precum și alte subiecte de interes pentru securitatea națională.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

Bulgaria: Captură de heroină de aproape 8,5 milioane euro într-un camion ce venea din Iran către Europa de Vest

Heroina era ascunsă în 618 pachete în interiorul celor 156 de saltele de dormit declarate oficial şi transportate în camion. Oficialii au evaluat captura...
Ultima oră
Pe aceeași temă