15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCostin: Legea insolvenţei va fi modificată "cu dedicaţie" pentru societăţile cu activitate...

Costin: Legea insolvenţei va fi modificată “cu dedicaţie” pentru societăţile cu activitate sportivă

Preşedintele AFAN, Dumitru Costin, a declarat, miercuri, că Legea insolvenţei va fi modificată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, “cu dedicaţie” pentru societăţile comerciale cu activitate sportivă, pentru că insolvenţa tinde să devină “un virus” în tot sportul românesc, informează Mediafax.

Modificarea legii va permite jucătorilor unui club aflat în insolvenţă să devină liberi de contract dacă gruparea nu-şi respectă obligaţiile faţă de ei, a precizat Costin.

“Am finalizat un proiect de modificare prin ordonanţă de urgenţă a Legii insolvenţei cu dedicaţie pentru societăţile comerciale cu activitate sportivă. Numai prin modificarea aceasta legislativă naţională putem imediat să modificăm regulamentele sportive şi să creăm cadrul de normalitate, astfel încât dacă, aflat în situaţie de insolvenţă, un club sportiv nu-şi respectă obligaţiile, tinerii să poată să meargă liniştiţi la alte cluburi, să urmeze procedurile sportive. Modificăm legea ca să-i salvăm nu numai pe cei de la Rapid, ci şi pe alţii, pentru că virusul ăsta s-a dus către tot sportul românesc. Sper ca această ordonanţă de urgenţă să apară în maximum trei săptămâni, pentru că am discutat şi cu câţiva membri ai guvernului, le-am adus şi argumente scrise privind caracterul de urgenţă”, a declarat Costin, după şedinţa Comitetului Executiv al FRF.

Cinci reprezentanţi ai formaţiei Rapid, Nicolae Grigore, Octavian Abrudan, Ştefan Grigorie, Peterson Pecanha şi Alves da Silva Wallace, au discutat, miercuri, la sediul FRF, cu preşedintele Mircea Sandu şi cu ceilalţi membri ai Comitetului Executiv, timp de aproximativ 45 de minute, legat de situaţia în care se află după ce clubul giuleştean nu le-a plătit salariile de două luni.

Costin a precizat că modificarea Legii insolvenţei nu îi va ajuta pe rapidişti să-şi primească banii, dar le va permite să devină liberi de contract la finalul sezonului dacă nu îşi vor primi restanţele până atunci.

“Nu-i poate ajuta pe rapidişti retroactiv, discutăm doar de viitor. Doar ar putea să le dea acestora şansa să devină jucători liberi şi să joace din vară la un alt club. În ceea ce priveşte restanţele salariale, operează legea actuală, pe care s-a produs insolvenţa. Ei au pierdut deja 90 la sută din drepturile băneşti care li se cuveneau până la sfârşitul anului trecut. Ceea ce este dureros este că pe noul plan, care nu este încă aprobat, abia vineri la instanţa de judecată se ia în discuţie aprobarea acestui plan… Deci şi pe noul plan, cu toate că a fost aprobat de creditori, nici acesta nu se respectă referitor la plata drepturilor contractuale pentru sportivi, au două luni şi jumătate de întârziere”, a precizat liderul sindical.

Costin nu le recomandă fotbaliştilor neplătiţi să ceară falimentul clubului Rapid, deoarece şi această procedură este lungă: “Au fost astăzi voci care au spus: «Dacă nu vedeţi niciun fel de îngăduinţă şi respect în relaţia dintre voi şi club, atunci nu o să vă rămână nimic altceva celor înscrişi la masa credală decât să cereţi falimentul clubului». Falimentul clubului durează, pentru că şi procedurile din legea falimentului sunt complicate. De asta spun că soluţia cea mai scurtă este modificarea legii insolvenţei, care să dea după aia posibilitatea FRF să modifice regulamentul, astfel încât să se poată judeca speţele care acum sunt suspendate. Acestea sunt suspendate pentru că o prevedere din regulamentul de fotbal nu poate să bată o lege naţională. Deci trebuie să modificăm legea naţională.”

Dumitru Costin a adăugat că Rapidul nu va primi licenţa pentru a evolua în Liga I în sezonul următor dacă Tribunalul Bucureşti nu aprobă, vineri, planul de reorganziare stabilit de creditori.

“Nici măcar planul ăla acceptat de creditori nu a fost respectat în trei luni de zile, este clară neplata drepturilor salariale deja puse în plan. Dacă nici astea nu sunt respectate, atunci nu văd de ce judecătorul ar aproba în instanţă un plan care în trei luni de zile e fărâmiţe. În consecinţă, adio licenţă, Rapid merge în Liga a II-a, în ciuda eforturilor pe care aceşti jucători minunaţi le fac. Rămân fără jucători, fără licenţă şi este posbil să se ajungă şi la faliment. Rapidul îşi va pierde jucătorii dacă nu înţelege că trebuie să-i plătească.”, a afirmat preşedintele AFAN.

SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă.

La masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

La 7 decembrie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă