13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportGuvernul PSD Dragnea-Grindeanu promovează ”cadrele” regimului Năstase. Continuă numirile controversate la vârful...

Guvernul PSD Dragnea-Grindeanu promovează ”cadrele” regimului Năstase. Continuă numirile controversate la vârful Educației și Culturii. Secretar de stat, garantat de Adrian Năstase

Guvernul Grindeanu numeşte în eşalonul doi al Executivului oameni care nu au performat în mandatele anterioare sau care au dosare penale.

Gabriel Liviu Ispas a fost numit secretar de stat la Ministerul Educației la sfârșitul săptămânii trecute. El a deținut poziții importante în domeniul educației sub patru premieri: Năstase, Tăriceanu, Boc și Cioloș. A fost lansat în politică de către Adrian Năstase, care l-a numit consilier personal pe probleme de educație, poziţie pe care a ocupat-o între 2002 și 2005. 

Delimitare de lucrările lui Năstase din pușcărie

Ispas i-a fost recunoscător lui Adrian Năstase mult timp. În 2011, într-un CV oficial, Ispas menţiona: „Pentru recomandări necesare ocupării postului didactic de conferenţiar universitar: profesor universitar doctor Adrian Năstase. Universitatea din Bucureşti”. Întrebat dacă astăzi se simte confortabil cu această indicaţie de la finalul CV-ului său, Ispas ne-a răspuns: „Adrian Năstase este un profesor de drept deosebit”. 

Cu toate acestea, Ispas s-a lepădat de Adrian Năstase,  după ce, în mai 2012 şi apoi în 2014, fostul premier a fost condamnat la închisoare. Într-un CV din anul 2015, recomandarea  referitoare la Adrian Năstase a dispărut. 

Apoi, Ispas s-a mai lepădat o dată de mentorul lui. În ianuarie 2016, Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, erau enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare. „Coordonatorii lucrărilor fostului premier Adrian Năstase – «Cele două Românii» şi «Imunitatea parlamentară în România şi Europa» – au fost profesorul universitar doctor Paul Dobrescu de la SNSPA, respectiv conferenţiarul universitar doctor Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat la Ministerul Educaţiei”, arăta Mediafax, citând documentele Ministerului Justiţiei. Contactat de RL, Ispas a contestat dovezile, susţinând că nu are nicio legătură cu scrierile din puşcărie ale lui Năstase. 

E greu să îmi fac o autoevaluare

De altfel, Ispas nu a fost statornic nici în privința partidele politice. După ce a părăsit Cancelaria premierului Năstase, a fost şeful Serviciului juridic din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret. A ocupat această poziţie din 2005 până în anul 2007, când Autoritatea se afla sub conducerea UDMR (preşedinte Karoly Borbely). Şi-a continuat avansarea în cadrul Cabinetului Tăriceanu, fiind din 2007 până în 2009 directorul Departamentului de Control din Ministerul Educaţiei. 

Tot atunci a început să predea la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir“ din poziţia de conferenţiar. 

Până în 2010 (Guvernul Boc) a fost director al Direcţiei juridice în Ministerul Educaţiei. A fost îndepărtat din Guvern de ministrul Daniel Funeriu, pentru o perioadă de doi ani. 

Odată cu instalarea Guvernului Ponta, s-a întors în Executiv şi Gabriel Ispas: consiler al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi apoi secretar general adjunct (până în 2015) în Ministerul Educaţiei. A fost secretar de stat și în Guvernul Cioloş, în timpul mandatului de ministru al Educaţiei al lui Adrian Curaj. A fost  îndepărtat de către ministrul Mircea Dumitru. Presa a scris că, anul trecut, locuinţa şi biroul lui Ispas au fost percheziţionate într-un dosar DNA Iaşi ce priveşte înmatricularea suspectă a mai multor studenţi străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi. Deocamdată, Ispas nu are nicio calitate în dosar, după cum ne-a comunicat DNA.  

Nu ştiu de ce mă voi ocupa în minister

Revenirea lui Ispas în Guvern după numai cinci luni pare să-l fi luat şi pe el prin surprindere. „Nu ştiu de ce mă voi ocupa în minister, trebuie să decidă domnul ministru. Dar probabil la juridic şi pe relaţii internaţionale, dată fiind şi componenta mea juridică. Dar nu s-a decis. Prefer să discutăm despre proiecte după ce voi vedea exact cu ce mă ocup”, ne-a precizat Ispas. 

Gabriel Ispas a fost şi decanul Facultăţii de Drept a Universităţii „Titu Maiorescu“.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, l-a numit secretar de stat şi pe Liviu Pop. Acesta a fost lider sindical şi profesor de liceu în Maramureş, apoi parlamentar PSD. Apogeul carierei sale a fost numirea ca ministru interimar al Educaţiei. În 2012, a dat buzna în şedin-ţa CNATDCU care consfinţea plagiatul premierului de atunci Victor Ponta şi a desfiinţat-o.  

NUMIRE. Voicu, intelectualul din „Gaşca lui Nicu Ceauşescu“

Mădălin Voicu apare ca inculpat într-un dosar de frau-dare a fondurilor eu-ropene destinate reinserției sociale a rromilor. Pe numele lui Voicu a fost emis mandat de arestare, dar a fost salvat de colegii săi parlamentari. Acum, Mădălin Voicu a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii. Voicu s-a remacat şi prin participarea la o serie de emisiuni mai puţin culturale, precum „Un show păcătos”, „Acces Direct”. A participat la emisiunile lui Dan Diaconescu, actualmente în închisoare. Una dintre emisiuni se numea „Gaşca lui Nicu Ceauşescu”, la care Voicu a participat alături de Gino Iorgulescu şi Serghei Mizil. „Cu poporul român, dacă nu are pe cineva cu mână forte, nu o să se întâmple niciodată nimic pentru că noi doar am subînţeles democraţia. Democraţia este o chestie foarte bună, însă ea are nişte limite”, spunea Voicu. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă