9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportAudieri pe tema alegerilor prezidențiale din 2009. Vasile Blaga: Eu am fost...

Audieri pe tema alegerilor prezidențiale din 2009. Vasile Blaga: Eu am fost ministru de Interne suspendat. A doua zi i-am felicitat pe cei care au organizat alegerile și am băut o cafea cu Berceanu și Videanu. Șeful STS, Marcel Opriș, susține că în noaptea alegerilor a dormit

UPDATE 18,00: Directorul STS, generalul Marcel Opriș, a declarat în fața comisiei parlamentare de anchetă că el, personal, a dormit în noaptea alegerilor prezidențiale din anul 2009.

Întrebat de deputatul PSD Liviu Pleșoianu dacă a comunicat cu Gabriel Oprea, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Traian Băsescu sau George Maior în noaptea când s-au anunțat rezultatele alegerilor din 2009, Marcel Opriș a răspuns cu o întrebare: "Eu ca persoană sau instituția? Instituția nu putea să aibă asemenea discuții decât prin mine, iar eu nu am avut. Eu la 01.30 m-am culcat și am dormit în noapte alegerilor. Mi-ajunsese cât am muncit".


Directorul STS, Marcel Opriș și politicienii Vasile Blaga și Cătălin Predoiu sunt audiați, marți, în comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009.

„Eu am respectat cu strictețe deciziile Curții de Apel București. Erau alegeri prezidențiale, deci în mod evident că mi-am delegat atribuțiile către secretarii de stat. Eu am fost ministru de Interne suspendat, deci eu aș fi putut sta în biroul meu bine merci, veneam, citeam ziarul și nu era nicio problemă. Eu am intrat în Ministerul de Interne a doua zi după alegeri, i-am felicitat pe cei din minister pentru modul în care au organizat alegerile. Evident, am băut o cafea cu doi miniștri, cu domnul Berceanu și cu domnul Videanu. Este dreptul meu să invit orice coleg din Guvern la Minister”, a declarat Vasile Blaga, marți, în comisie.

 

 Miercuri, vor fi audiați Gabriel Oprea, Teodor Baconschi precum şi ambasadorii de la Madrid, Chişinău şi Roma. De asemenea, tot mâine vor mai fi invitaţi la audieri Nicolae Onţanu şi pe Anghel Iordănescu. Fostul director SRI George Maior va invitat la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 pe 12 iunie.


Citește și:  Comisia de anchetă „Geoană-preşedinte“: SRI, acuzat că în 2009 i-a numărat voturile lui Traian Băsescu

Absentă de la audierile în Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, Ana Maria Pătru a transmis o scrisoare în care face o serie de aluzii la adresa SRI, fără a prezenta probe.


În 11 mai, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a votat proiectul de hotărâre pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

Componenţa comisiei este următoarea: PSD-preşedinte Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea; PNL: Cezar Preda, Vasile Varga, Daniel Fenechiu; USR: Mihai Goţiu, Eduard Dircă; ALDE: Steluţa Cătăniciu; PMP: Robert Turceascu; UDMR: Antal Istvan. Proiectul de hotărâre a fost votat cu 241 de voturi „pentru” şi 86 de voturi „împotrivă”.


Citește și: Fosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru, a refuzat să fie audiată în comisia care anchetează alegerile prezidențiale din 2009: E suspect că SIVECO, firma controlată de Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor. Poziţia SIVECO

Fosta preşedintă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a trimis o scrisoare comisiei de anchetă, în care a anunțat că refuză să fie audiată în comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009. În acest context, ea a afirmat că i se pare suspect că SIVECO, firma controlată de Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare a datelor transmise către AEP.


 

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă