13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportConsilierul prezidențial Leonard Orban: Mă aştept ca România să primească mai puţini...

Consilierul prezidențial Leonard Orban: Mă aştept ca România să primească mai puţini bani de la Uniunea Europeană, în programul de după 2020

Consilierul prezidențial Leonard Orban a precizat, luni, că România ar putea primi mai puțini bani de la Uniunea Europeană (UE), în cadrul financiar multianual de după 2020, în contextul în care bugetul va scădea cu cira 13% din cauza ieşirii Marii Britanii, informează News.ro.

Ieşirea Marii Britanii din UE şi problema tot mai acută a emigranţilor, probleme care nu existau la precedentele negocieri, pentru programul 2014-2020, vor pune presiune pe scăderea bugetului post-2020, consideră consilierul prezidențial.

„Bugetul se negociază cu cuţitele pe masă. Negocierea pentru post-2020 mă aştept să fie chiar mai dură decât ultima. Statele net contributoare vor dori să reducă contribuţia, probabil sub 1% din Produsul Intern Brut (PIB)”, a declarat Orban.

El a avertizat că, fără contributia Marii Britanii, bugetul UE ar putea să scadă cu circa 13%, iar problemele există deja pentru perioada 2019-2020, când va trebui rezolvată o notă de plată de circa 50 miliarde euro. În aceste condiţii, cel mai probabil, România va primi mai puţini bani, spus Leonard Orban.

„Mă aştept că aceste sume mari de care beneficiază România în această perioadă să fie ultimele sume mari. Mă aştept ca sumele să scadă atât pentru coeziune, cât si pentru dezvoltare rurală, iar condiţionalităţile să fie mai dure şi complicate”, a declarat consilierul prezidenţial.

Orban consideră că România va trebui să negocieze extrem de dur pentru bugetul post-2020, dar va trebui să prezinte o listă cu proiecte importante, efectuate din bani europeni. „Mă aştept să fim capabili să prezentăm o listă de proiecte valoroase care au schimbat faţa României, care au adus plusvaloare. Din păcate, în negocierea pentru bugetul anterior nu am avut aşa ceva”, a mai spus Leonard Orban.

 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă