11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Legea grațierii se întoarce la Comisia Juridică. 1032 de persoane ar...

VIDEO. Legea grațierii se întoarce la Comisia Juridică. 1032 de persoane ar fi beneficiat de grațiere. Tăriceanu: Vrem ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern, mai ales după turbulențele de săptămâna trecută. USR a organizat un protest la Senat

UPDATE 16,50: Plenul Senatului a decis, luni după-amiază, ca proiectul Legii grațierii să fie retrimis la Comisia Juridică. Decizia a fost luată la propunerea Biroului Permanent al Senatului.


UPDATE 16,30: Un grup de parlamentari USR, în frunte cu liderul partidului, Nicușor Dan, a organizat un protest în aula Senatului.

Protestatarii au purtat afișe cu textul "Respingeți legea grațierii".


​UPDATE Biroul Permanent al Senatului va propune plenului retrimiterea raportului la Comisia juridică. ”Am făcut propunerea pentru a adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de lege a graţierii, având în vedere că la Comisia juridică s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

UPDATE Potrivit președintelui Comisiei juridice, Șerban Nicolae, 1.032 de persoane ar urma să iasă din închisoare dacă se aplică proiectul în actuala formă votată de senatorii juriști.

"ANP ne comunică următoarele: 1.022 de persoane ar urma să beneficieze de grațiere, potrivit articolului 1, alineatul 1. Dintre acestea, 433 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar beneficia de grațiere în întregime. Deci persoane care să iasă în 48 de ore de la data intrării în vigoare a legii ar fi 433 la momentul acesta și 589 ar avea pedeapsa redusă cu trei ani. Sunt convins că depopularea închisorilor va fi considerată de CEDO suficientă.



Femei însărcinate — nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiții, să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracțiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de grațiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, niciuna. Persoane care au peste 70 de ani și ar urma să fie grațiate — una", a explicat Șerban Nicolae.

Potrivit acestuia, celor 1.022 de condamnați care ar fi eliberați din penitenciar li se adăugă 9 minori și persoana de peste 70 de ani care ar urma să fie grațiată, în total 1.032 de persoane.



UPDATE Senatorii juriști au votat de asemenea un amendament prin care persoanele de peste 70 de ani să fie grațiate indiferent de durata pedepsei la care au fost condamnate, deci și pentru pedepsele de peste 10 ani, păstrându-se însă toate excepțiile de la lege. In forma adoptată au rămas exceptate de la grațiere faptele de corupție, precum și abuzul în serviciu și conflictul de interese.

UPDATE 11.30: În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD și UDMR) și 4 au fost împotrivă (PNL și USR). Proiectul legislativ va fi înaintat Biroului permanent, conducerea Senatului având posibilitatea includerii actului normativ pe ordinea de zi a ședinței de plen de luni.

”Din punctul meu de vedere, şi fiind vorba şi despre o lege organică, este obligatoriu ca proiectul de lege să intre la vot luni. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a declarat Şerban Nicolae la finalul şedinţei Comisiei juridice de joi, citat de News.ro.

 

Senatorii juriști se vor reuni, luni, pentru a întocmi un raport privitor la proiectul pentru grațierea unor pedepse, după ce în ultimele două săptămâni au fost analizate mai multe amendamente la acest act normativ, potrivit Agerpres.

"Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni și, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obținut și prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile", a anunțat, joi, Șerbam Nicolae.

Amendamentul propus de senatorii Traian Băsescu (PMP) și Liviu Brăiloiu (PSD), adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică a Senatului, care prevedea grațierea faptelor de corupție a generat un val de proteste în societate, motiv pentru care senatorii juriști au revenit în mai puțin de 24 de ore asupra deciziei și au exceptat de la grațiere cele șase infracțiuni care vizau corupții.

La solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu amendamentul a fost reluat și, prin vot, au fost excluse de la grațiere luarea de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență. De asemenea, au fost excluse faptele săvârșite de către membrii instanțelor de arbitraj sau în legătură cu aceștia, sau fapte săvârșite de funcționari străini sau în legătură cu aceștia.

Un alt amendament adoptat de senatorii juriști prevede că persoanele grațiate care săvârșesc în cinci ani o infracțiune execută și pedeapsa neexecutată ca urmare a grațierii. În forma inițială a proiectului elaborat de Guvern, termenul era de trei ani.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, joi seară, că Guvernul nu susține amendamentele la legea grațierii adoptate de Comisia juridică a Senatului, precizând însă că Executivul este deschis "la anumite idei bune".

De asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că instituția pe care o conduce susține forma inițială a proiectului de lege privind grațierea unor persoane.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunțat că dezaprobă categoric votul din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție și că subiectul va fi tranșat în cadrul unui Comitet Executiv Național al PSD. ''Voi avea o discuție cu membrii partidului din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente", a mai spus Dragnea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă