10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportComisia de inventariere a arhivei SIPA și-a început activitatea. Ministrul Tudorel Toader:...

Comisia de inventariere a arhivei SIPA și-a început activitatea. Ministrul Tudorel Toader: Numele celor din Comisie nu este de interes de public, ci activitatea lor

UPDATE 12.15: "Ieri am constituit componența comisiei prin ordin de ministru. Astăzi, ne-am văzut la ANP. Dânșii au procedat la alegerea președintelui, așa cum scrie în Hotărârea de Guvern. Au un regulament după care își desfășoară activitatea în baza HG. Astăzi au intrat în arhivă și au început activitatea. Dânșii au rămas acolo. Prima parte a activității vizează inventarirea fondului arhivistic, documentelor din arhivă. Sigur, mi-ați pus întrebarea dacă vă pot spune numele membrilor comisiei și al supleanților. Sigur, pot să o spun, dar n-am să o fac. De ce? Pentru că este un ordin intern. Este un ordin de execuție de punere în aplicare a HG și este o măsură de protecție a colegilor noștri care fac parte din comisie”, a spus Tudorel Toader", a declarat ministrul Justiției.

Comisia de inventariere a arhivei SIPA își reia, miercuri, activitatea, potrivit Agerpres. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că principala atribuție a Comisiei va fi invetarierea arhivei fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție.

Potrivit HG, comisia va avea ca principale atribuții inventarierea arhivei fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA), aceasta urmând, totodată, să propună clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozițiilor legale.

''Pentru mâine (n.r. — miercuri), la orele 10,00, am convocat Comisia de inventariere a arhivei SIPA. Membrii comisiei vor alege președintele acesteia. La orele 10,30, comisia va începe activitatea de inventariere a arhivei'', a anunțat marți ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe Facebook. 

De asemenea, comisia va preda, după declasificare, către Administrația Națională a Penitenciarelor, dosarele de personal ale foștilor angajați ai DGPA identificate în arhivă și către Arhivele Naționale documentele cu valoarea istorică identificate în arhivă.

Comisia va fi alcătuită din cinci membri numiți prin ordin al ministrului Justiției, doi dintre aceștia fiind din cadrul Ministerului Justiției, unul de la ANP și alți doi vor fi propuși de Secretariatul General al Guvernului. Fiecare dintre aceste instituții va propune și câte un supleant.

Conform hotărârii, comisia va putea furniza informații din documentele cuprinse în arhivă dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea motivată a organelor judiciare.

Totodată, după împlinirea unui termen de cinci luni de la începerea activității comisiei, persoanele care doresc să consulte documentele referitoare la viața lor privată vor avea acces la ele în baza unei cereri scrise.

"Înscrisurile care constituie secrete de serviciu pot fi desecretizate, în condițiile legii, și pot fi consultate în condițiile prezentei reglementări de către persoanele la care se referă. Informațiile astfel desecretizate pot fi comunicate, în condițiile legii, oricărei entități fizice sau juridice, la cererea acestora. Respectivele înscrisuri vor fi distruse la momentul încetării activității comisiei, cu excepția cazului prevăzut la art. 6, alin 2", prevede hotărârea.

Activitățile prevăzute de această hotărâre vor fi încheiate în cel mult trei ani de la intrarea ei în vigoare.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă