14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportComisia de cultură din Senat a dat aviz pozitiv pentru completarea Legii...

Comisia de cultură din Senat a dat aviz pozitiv pentru completarea Legii Agerpres. Noua reglementare se referă la demiterea directorului

Comisia de cultură a Senatului a dat miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de completare a Legii de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Presă AGERPRES, informează Agerpres.

Modificarea propusă, dacă va fi acceptată în plenul Parlamentului, va avea ca efect demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate a instituției Agerpres.

"Am mers pe propunerea colegilor din comisie ca și în cazul Agenției Naționale de Presă să mergem pe criterii care există deja la Televiziunea Română și la radioul public. Atunci când lucrurile par să nu se îndrepte în direcția bună acolo, Parlamentul se poate uita pe raport și poate lua o decizie în privința directorului general", a declarat președintele comisiei, Radu Cosmin Preda, la finalul ședinței.

Preda consideră că, în viitorul apropiat, poate fi elaborată o nouă lege "care să cuprindă atribuții mult mai clare, obiective de management pentru conducerea de acolo" și în baza cărora să fie realizate evaluări obiective.

"Ceea ce a reieșit foarte clar din dezbaterile din comisie este faptul că ar trebui să se aibă în vedere o discuție mai amplă, pentru că vorbim de o lege care, până la urmă, este foarte veche, care ar trebui cumva adusă la nivelul anului 2017 și cred că în viitorul apropiat, împreună cu colegii de la Camera Deputaților, putem să ne aplecăm eventual asupra (…) unei legi noi care să cuprindă atribuții mult mai clare, obiective de management pentru conducerea de acolo și în baza cărora să facem și niște evaluări obiective", a spus Radu Cosmin Preda.

El a susținut că, în momentul de față, "controlul strict al Parlamentului nu se poate face în niciun fel după prevederile legii din 2003".

"În cazul în care reies anumite aspecte care sunt deranjante, gen risipa banului public, nu că ar fi cazul, la ce mod putem noi, Parlamentul, care manageriem această instituție media, să intervenim, să interferăm, să ne spunem păsul? Ce anume putem face? În lege sunt trei sau patru motive care ar duce la invalidarea mandatului directorului general și anume: imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de șase luni; (…) demisia, care până la urmă e un act unilateral (…); condamnarea definitivă pentru săvârșirea unor infracțiuni; existența unei situații de incompatibilitate. (…) Raportul de activitate e o chestiune normală (…) noi luăm act de el, citim, vedem, ne convine, nu ne convine, poate considerăm că sunt lucruri care s-ar putea face mai bine și le transmitem conducerii într-o ședință din aceasta de comisie. Dar, controlul strict al Parlamentului, din punctul meu de vedere, în momentul de față, după prevederile legii din 2003, nu se poate face în niciun fel", a adăugat Preda.

El și-a exprimat convingerea că nu se va abuza de noile prevederi privind conducerea AGERPRES. "O chestiune din asta, în care fiind vorba de o persoană sau de alta, când nu-ți convine privirea ochilor îl dai afară", a precizat senatorul.

Preda a susținut că foarte multe prevederi ale legii de funcționare a AGERPRES "nu mai sunt de actualitate"—

Prezent la lucrările comisiei, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a arătat că nu susține această modificare legislativă.

"Nu susținem această modificare legislativă. Considerăm că, în acest moment, nivelul de control exercitat asupra Agenției Naționale de Presă AGERPRES este mai mult decât suficient. Vorbim de o instituție de presă și alăturarea celor două noțiuni — de control și de presă — nu considerăm că este foarte benefică nici dezvoltării presei, nici libertății de exprimare la modul general", a subliniat el.

Giboi a explicat că, în prezent, "controlul este exercitat (…) atât prin prezentarea raportului anual de activitate, cât și prin controalele pe care le efectuează Curtea de Conturi, Ministerul de Finanțe, Inspecția Muncii, etc".

"Toate acestea vizează controlul activității financiare, execuției bugetare, tot ce ține de activitatea Agenției Naționale de Presă este controlat în acest moment de aceste instituții ale statului român, care nu interferează, prin controlul lor, în activitatea jurnalistică, editorială a agenției, așa cum este și normal", a adăugat el. Alexandru Giboi a subliniat că sunt foarte multe aspecte privind legea AGERPRES care trebuie discutate și îmbunătățite, "aduse în 2017, nu trimise înapoi în 1990".

Pe de altă parte, directorul general a dorit să sublinieze că managementul instituției nu este exercitat de Parlament.

"Sunt câteva aspecte foarte importante pe care le-ați menționat. Cu unele pot fi de acord, cu unele nu, pe altele putem discuta. Important e să avem un dialog și să fim constructivi. (…) Managementul instituției nu este exercitat de Parlament. (…) Ați spus 'management' la un moment dat și, fiind presa prezentă, ar fi bine să fie foarte clar", a spus Giboi, referindu-se la afirmațiile lui Radu Cosmin Preda.

Președintele Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac, a susținut punctul de vedere al directorului general al AGERPRES.

"Nicio schimbare de majoritate politică nu ar trebui să influențeze conducerea unei agenții naționale de presă, agenție care este cea mai mare din România, o agenție care are o tradiție pe care o cunoașteți cu toții. Este frustrant în primul rând pentru jurnaliștii din Agenția Națională de Presă AGERPRES să existe o presiune politică la fiecare alegere sau la fiecare schimbare de coaliție politică", a afirmat Godinac.

El a adăugat că modificarea propusă "ar pune în pericol independența Agenției Naționale de Presă AGERPRES". Godinac a informat că a vorbit despre acest subiect cu ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și a fost programată "o discuție pentru a găsi o soluție împreună cu inițiatorii în privința modificării legii".

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorii PSD Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Crețu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu și Liviu-Lucian Mazilu.

Inițiatorii propun demiterea directorului general al AGERPRES în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituției. În expunerea de motive, ei susțin că directorul general al AGERPRES ''se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său'', adăugând că, dintre ''instituțiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenția Națională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acțiune în cazul în care constată un management neperformant''.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă