25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportComisia de Apărare din Senat acceptă ca șeful serviciului secret al MAI...

Comisia de Apărare din Senat acceptă ca șeful serviciului secret al MAI să fie numit de ministru fără să mai ceară avizul CSAT. USR susține că DGPI va deveni serviciul privat de informații al lui Dragnea

Comisia de Apărare din Senat a decis marți să întocmească raport favorabil asupra Ordonanței de Urgență a Guvernului care reglementează funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne.

Comisia a acceptat amendamentele formulate de senatorii PSD și ALDE, iar USR și PNL s-au opus acestor amendamente. UDMR s-a abținut.

Comisia de Apărare a acceptat, astfel, modificarea procedurii de numire a șefului DGPI. Secretarul comisiei, Nicu Fălcoi (USR), a declarat că, prin acceptarea amendamentelor, șeful DGPI este numit, ca și până acum, de ministrul Afacerilor Interne, dar este eliminată obligativitatea avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

De asemenea, este eliminată din actul normativ și prevederea potrivit căreia directorul general al Direcției Generale de Protecție Internă este cadru militar în activitate – deci el va putea fi și civil.

"Prin amendamentele pe care PSD tocmai le-a introdus, practic Liviu Dragnea îşi face serviciu privat de informaţii. Forma iniţială a ordonanţei prevedea ca decizia acestui serviciu şi subordonarea acestui serviciu, DGPI, să fie faţă de primul ministru. Vedem că prin amendamentele introduse de PSD, practic subordonarea serviciului se întoarce la ministrul de Interne, ministrul de Interne în actualul Guvern fiind de notorietate că este o persoană foarte apropiată din casa, putem să spunem, domnului Dragnea. Din acest motiv, explicit nu vom susţine aceste amendamente şi vom vota împotriva acestui proiect de lege", a anunțat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă