9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportComisia care anchetează alegerile din 2009 ar putea trimite solicitări către MAE...

Comisia care anchetează alegerile din 2009 ar putea trimite solicitări către MAE și SRI privind prezența lui Maior și Coldea la Gabriel Oprea acasă

Comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009 ar putea trimite adrese către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și către Serviciul Român de Informații (SRI), în legătură cu prezența lui George Maior și a fostului adjunct al directorului SRI Florian Coldea, la Gabriel Oprea acasă, în seara scrutinului, a declarat, joi, președintele comisiei, Oana Florea, potrivit Agerpres.

„Se vor avea în vedere adrese către MAE, către instituții cu ce căuta reprezentatul lor, domnul Maior, în seara respectivă în casa domnului Oprea. De asemenea și către SRI, dar aceste decizii le vom lua la ședința următoare, vom da un vot final", a spus Oana Florea la finalul ședinței comisiei.

Întrebată dacă în sesizările către MAE și SRI vor fi solicitate și sancțiuni, Florea a precizat că acest lucru nu intră în atribuția comisiei. „Nu este în sarcina noastră. Decizia Curții spune clar că sesizările administrative vor fi făcute de noi, dar nu cu propuneri, ci propunerile vin din partea instituției respective. Deci, nu avem în prerogative așa ceva", a adăugat Oana Florea.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu, membru al comisiei, a propus, în ședință, sesizarea MAE și a SRI.

„Ar trebui să sesizăm MAE pentru faptul că ambasadorul George Maior s-a prezentat, dar a refuzat să răspundă la întrebările comisiei. De aceea, propun să se sesizeze MAE pentru a avea o poziție publică. Cred că ar trebui să sesizăm și SRI, să-i cerem lămuriri publice legate de prezența directorului SRI și a directorului adjunct în acea seară la domnul Oprea acasă. În cazul domnului George Maior avem confirmarea că a fost acolo, chiar dacă domnia sa spune că a fost un eveniment privat. E o lămurire necesară", a susținut Pleșoianu.

De asemenea, Comisia parlamentară de anchetă are în vedere și propuneri de modificări legislative pentru a da comisiilor parlamentare de anchetă prerogative suficiente, importante pentru ca aceasta să-și desfășoare activitatea.

„Așa cum ați observat și dvs., activitatea noastră este îngreunată de neparticiparea la ședințe sau, în cazul în care există participare, de refuzul de a da informații, refuzul de a da documente, ceea ce din legislația altor țări am observat că nu există astfel de cazuri. Ieri am studiat legislația din Franța și Belgia pe acest aspect", a mai spus Oana Florea.

Membrii comisiei vor trimite o solicitare și către Ministerul Justiției pentru a obține sprijin pentru ca Parchetul General să le trimită dosarul clasat, a anunțat Florea.

Următoarea ședință a comisiei va avea loc în data de 10 august.

Cele mai citite

FC Botoșani – Dinamo 2-1! Golul lui Mailat o (în)Groapă pe Dinamo

FC Botoșani visează la salvarea de la retrogradare după ce a câștigat derby-ul „codașelor” Ligii 1 contra celor de la Dinamo, cu scorul de...

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă