4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCoalitia a pierdut conducerea Senatului

Coalitia a pierdut conducerea Senatului

Dupa o zi de negocieri, Alianta D.A. a reusit sa-si conserve pana la sfarsitul mandatului cele doua posturi de vicepresedinti ai Senatului, dar a pierdut ceva mult mai important la nivelul Coalitiei: majoritatea in Biroul Permanent.
Alianta D.A. a reusit sa-si impuna punctul de vedere, in sensul pastrarii celor doua functii de vicepresedinte. Ele vor fi ocupate in continuare de liberalul Teodor Melescanu si democratul Radu Berceanu. Oficial, fiecare s-a declarat dispus sa renunte la functie pentru a se respecta algoritmul stabilit initial in decembrie 2004. In practica insa cei doi au vrut musai sa-si conserve posturile, chiar daca acest lucru s-a tradus.
Concret, partidele din arcul guvernamental ocupa sase din cele 13 locuri ale Biroului Permanent: doi vicepresedinti – Melescanu si Berceanu, doi secretari – udemeristul Valentin Zoltan Puskas si conservatorul Gavrila Vasilescu si doi chestori – liberalul Paul Pacuraru si democrata Paula Ivanescu. De partea cealalta, opozitia numara tot doi vicepresedinti – Doru Ioan Taracila (PSD) si Corneliu Vadim Tudor (PRM), doi secretari – Antonie Iorgovan (PSD) si Gheorghe Funar (PRM) si doi chestori – Ioan Chelaru si Dan Mircea Popescu (PSD). La acestia se adauga insa si presedintele Nicolae Vacaroiu. Prin urmare, raportul de forte in Biroul Permanent este de 7 la 6 in favoarea opozitiei. Situatie care contravine si rezultatului alegerilor din 2004, in sensul ca PNL-PD-UDMR si PC au majoritatea in Senat, dar nu si in Biroul Permanent al respectivei Camere!
Negocierile pentru algoritmul pe baza caruia sa se formeze noul Birou Permanent al Senatului au intarziat cu o zi deschiderea sesiunii parlamentare. Faptul ca au ajuns, in cele din urma, la o intelegere nu inseamna si ca toate partidele au fost multumite. Cei mai suparati au fost, previzibil, conservatorii, care au pierdut pentru urmatorii doi ani functia de vicepresedinte al Senatului. De altfel, oamenii lui Dan Voiculescu au refuzat sa semneze noul algoritm convenit. “Consideram ca nu trebuie sacrificat totul pentru o functie. Dupa analiza acestui algoritm, care este tot un angajament politic, s-a ajuns la situatia in care s-a sacrificat majoritatea in Biroul Permanent in favoarea opozitiei”, a tinut sa precizeze in plen senatorul PC Gheorghe Constantin. Acesta a mai catalogat modul cum s-au finalizat discutiile drept “precedent periculos”.
Ramane de vazut in ce masura se va intoarce impotriva puterii dorinta acesteia de a-si pastra cele doua locuri de vice cu orice pret. Mai ales in contextul in care pe senatori ii asteapta peste 450 de proiecte de legi, dintre care cel putin zece conditioneaza indeplinirea obligatiilor pentru aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă