10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportCine este Grațiela Gavrilescu, propunerea ALDE pentru a-l înlocui pe Daniel Constantin,...

Cine este Grațiela Gavrilescu, propunerea ALDE pentru a-l înlocui pe Daniel Constantin, la Ministerul Mediului

Grațiela Gavrilescu este propunerea ALDE pentru a-l înlocui pe Daniel Constantin ca ministru al Mediului și vicepremier, după ce formațiunea i-a retras sprijinul politic copreședintelui. Luni seara, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea.

Grațiela Leocadia Gavrilescu s-a născut la 24 iunie 1966, la București. A absolvit cursurile Facultății de Tehnologie Petrochimică — Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești (1989). A efectuat studii postuniversitare în mai multe specializări: marketing industrial — Institutul de Management București (1992); probleme de medicina muncii — Institutul de Medicină București (1994); management în administrația publică locală — Institutul Național de Administrație București (2007).


Citește și:  Ce efecte pot avea disidențele din ALDE și PSD, după remanierea lui Daniel Constantin. Cum ar putea UDMR să revină în jocul pentru putere 

Remanierea lui Daniel Constantin din guvern dar și disputele din PSD dintre Liviu Dragnea și Victor Ponta pot afecta soarta coaliției majoritare.


A fost inginer chimist-tehnolog în prelucrarea cauciucului (1990-1994), responsabil toxicologie și protecția mediului (1994-1996), în cadrul SC ARPACOR SA Bucov. A deținut funcția de director general al firmei ARPAROM SA Bucov (1996-2004).

A fost membru în Consiliul Director al AJOFM Prahova și vicepreședinte al CNIMM Ploiești (2000-2004). În plan politic, a condus organizația municipală a Partidului Umanist Român (PUR) Ploiești (2003-2004), din 2004 a devenit membru al PNL Prahova, a fost președinte al Organizației Femeilor Liberale (OFL) Prahova (2006-2011) și din martie 2011, vicepreședinte al OFL.

În iunie 2014, a anunțat că demisionează din PNL. La 25 iulie 2014, Grupul de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale a anunțat că, până la congresul Partidului Liberal Reformator (PLR), constituit de Călin Popescu Tăriceanu, Grațiela Gavrilescu devine președinte interimar al formațiunii. La Congresul PLR din 1-2 august 2014, Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales președinte, iar Grațiela Gavrilescu a fost aleasă între cei 19 vicepreședinți ai partidului. Din septembrie 2014, după transformarea Grupului parlamentar PC în PC — PLR, devenit, ulterior ALDE, Grațiela Gavrilescu a devenit membră a acestui grup. Este vicepreședinte ALDE și copreședinte al Filialei Prahova a partidului, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților și site-ului oficial al formațiunii politice, http://www.alde.ro/.

A fost viceprimar al municipiului Ploiești (2004-2007).


 Citește și: Daniel Constantin și-a pierdut oficial funcțiile în Guvern: Mi s-a reproșat că sunt omul binomului și că sunt prea tehnocrat. Grațiela Gavrilescu este propunerea coaliției PSD-ALDE pentru funcția de ministru al Mediului. Liviu Dragnea: Regret că s-a ajuns aici 

O reuniune a coaliției de guvernare PSD-ALDE avut loc, luni dimineața, la Parlament. În cadrul întâlnirii, s-a decis schimbrea lui Daniel Constantin din funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului. În acest context, premierul Sorin Grindeanu a precizat că va înainta Administraței Prezidențiale nominalizările făcute de ALDE.


În legislatura 2004-2008, a fost aleasă deputat în circumscripția electorală nr. 31 Prahova pe listele Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, din decembrie 2007. Din februarie 2008, a făcut parte din Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

În legislatura 2008-2012, a fost aleasă deputat al PNL în circumscripția electorală nr. 31 Prahova, colegiul uninominal nr. 3. A fost membru în Comisia pentru sănătate și familie și în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați (din martie 2009). A deținut calitatea de membru supleant în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE.

În legislatura care a început în 2012, și-a păstrat poziția de deputat în Colegiul 3 Prahova. Până în iulie 2014, a făcut parte din Grupul parlamentar al PNL, apoi a devenit deputat independent. Până în septembrie 2014, a fost vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie. Din septembrie 2014, a făcut parte din Grupul parlamentar ALDE. A fost membru al Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare.

A fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor (17 dec. 2014 — 17 nov. 2015) și ministru pentru Relația cu Parlamentul (din 4 ian. 2017).


Citește și:  Scandal cu impact în Guvern. Culisele ședinței în care Daniel Constantin a pierdut sprijinul ALDE: Tăriceanu a negociat cu Dragnea decapitarea celuilalt co-președinte. Constantin, bănuit că este un apropiat al lui Victor Ponta 

Conducerea ALDE a decis, ieri, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin. Hotărârea a fost luată în Delegația Permanentă, cu 86 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și șase abțineri. Pasul următor este ca ALDE să îi ceară premierului Sorin Grindeanu să-l demită pe Daniel Constantin din guvern, acesta fiind vicepremier și ministru al Mediului.


La alegerile locale din 5 iunie 2016, a obținut câte un mandat în Consiliul Județean Prahova și în Consiliul Local Ploiești, la care a renunțat imediat după scrutin. A candidat și pentru funcția de primar al Ploieștiului, clasându-se pe locul al treilea.

În urma alegerilor legislative din 11 decembrie 2016, a obținut un nou mandat de deputat de Prahova, pe listele ALDE. Este membru al Comisiei pentru sănătate și familie.

Cele mai citite
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă