Cina de taină de la Oprea: s-a încălcat legea, doar dacă întâlnirea a avut caracter politic. George Maior nu riscă repercusiuni legale, dar situaţia lui Florian Coldea se poate complica | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

de Silviu Sergiu , 14 iunie 2017 - stire actualizata la ora 16:37, 14 iunie 2017
George Maior și Florian Coldea Foto agerpres

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a recunoscut luni că, în seara turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, a participat la o întâlnire la reşedinţa lui Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru siguranţă naţională.

Cu toate acestea, nu a oferit nicio informaţie suplimentară parlamentarilor din comisia care anchetează scrutinul. „A fost un eveniment privat“, a spus Maior, la acea vreme director al SRI. El a refuzat să confirme sau să infirme prezenţa la acea întrunire a generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, şi a Laurei Codruţa Kövesi, actual procuror-şef al DNA.
„Atribuţiile mele au fost îndeplinite conform legii. (...) Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale și chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez“, a adăugat Maior.

Vid legislativ

„România liberă“ a încercat să lămurească dacă fostul director al SRI a încălcat vreo lege în momentul în care a refuzat să dea detalii despre întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea? Răspunsul la această întrebare este: din păcate, nu.  În momentul de faţă, drepturile şi obligaţiile  prevăzute de Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcționarea SRI nu i se aplică directorului instituţiei. Nici Codul deontologic al ofiţerilor acestui serviciu secret nu îl vizează. Un vid legislativ, o situaţie anormală, ce trebuie corectată. Din păcate, reglementările în cauză se aplică doar „cadrelor militare“. Directorul SRI este, însă, civil.

O problemă ar fi dacă se confirmă prezenţa fostului prim-adjunct Florian Coldea. Trebuie, însă, întrunită o condiţie esenţială. Trebuie stabilit de către o instanţă dacă întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea a avut sau nu un caracter politic. Aici, este foarte important dosarul pe care Parchetul General l-a deschis pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009.

Există elemente care indică un caracter politic. Contextul e important. Întâlnirea a avut loc în seara turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009. Dacă instanţa confirmă caracterul politic, generalul Florian Coldea a încălcat legislaţia militară, sub „atenta supraveghere“ a şefului său direct, George Maior. În primul rând, potrivit reglementărilor în domeniu, George Maior trebuia să primească de la Florian Coldea un raport extins despre participarea sa la întâlnirea organizată de Gabriel Oprea. O situaţie hilară, având în vedere că Maior era prezent.

Pe de altă parte, potrivit articolului 27 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI, „Cadrele militare ale Serviciului Român de Informații au toate drepturile și obligațiile prevăzute, pentru militarii armatei române, de reglementările legale, statutele și regulamentele militare“.

Asta înseamnă că lui Florian Coldea i se aplică şi Regulamentul disciplinei militare, potrivit căruia, printre abaterile de la disciplina militară, se numără şi „participarea la activități cu caracter politic care au ca efect implicarea instituției militare“.

Mai mult, art. 36 al Legii 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI, stabileşte: „Personalul Serviciului Român de Informații nu poate face parte din partide sau alte organizații cu caracter politic ori secret și nu poate fi folosit în scopuri politice.“  

A jurat să fie nepărtinitor

Singurul lucru ce i-ar putea fi imputat lui George Maior este jurământul depus la învestirea în funcţia de director al SRI. Acesta, sună astfel: „Eu, …, jur că voi îndeplini cu bună-credință și nepărtinire, în deplinul respect al Constituției și legilor țării, atribuțiile ce-mi revin în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii“. Ori, în condiţiile unei întruniri cu caracter politic nu poate fi vorba de „nepărtinire“.

Comentarii

 • X Files

  14 iunie 2017 14:43

  Are doar o problema de imagine personala! Asa cum a rezolvat-o el pe a altora, de data asta este el in cauza! Viata bate filmul! Pozitia de ambassador in SUA e cam sifonata! Mult succes in continuarea afacerilor cu rusii din America!

  raspunde comentariului
 • escobar

  14 iunie 2017 9:48

  "analiza" e doar partiala,netinand cont de delaratiile "gazdei Oprea"....el a afirmat ca l-a INVITAT DOAR PE MAIOR la "evenimentul privat" si ca Maior i-ar fi adus pe Colde si Kovesi cu el.....nimeni NU a luat in considerare IPOTEZA ca DELIBERAT cei trei Maior-Coldea-Kovesi sa "PARTICIPE LA O INTALNIRE PRIVATA" in acea seara a laegerilor,"supravegheati" de Oprea-Iordanescu-Netoiu si primarul sect.1,din toate "sectoarele inclusiv din PSD adversarul lui Basescu"....astfel isi LUAU o "MARJA DE PROTECTIE" in ambele situati de castigare a alegerilor,respectiv IMPARTIALITATEA fata de cei doi concurenti Basescu-Geoana....."supravegherea" INDIRECTA a fost "realizata" de "cadre militare" toti "CEI PATRU" avand GRAD MILITAR !!!! si MULT mai "atasati de PSD" si contracandidatul opozitiei Geoana...

  raspunde comentariului
 • Emil Aluas

  14 iunie 2017 9:42

  Sunt produs al Clujului. Refugiat politic in SUA in 15 decembrie, 1986. Actualmente restabilit la Cluj. Niciodata nu am stiut ca in jurul meu au fost, si sunt, PATRIOTI-ESCROCI. "Noi suntem aici pe veci stapani", URLA toti aceste vinituri ale Clujului, cu o aroganta care inspaimanta pe toti strainii care vin sau trec prin Cluj sisau prin Ardeal. Nu mai incercati sa invocati motive de absolvire, ca "vid legislativ". Pentru indivizi care folosesc romanismul ca scut pentru protectia nelegiurilor lor. Toti acesti umanoizi TREBUIE sa fie imediat eliberati din functii mai ales cei care raspund de natinea romana, ca G. Maior, despre care am declarat public ca este un impostor, impreuna cu cei din BANDA DE LA CLUJ. Ei isi spun Grupul de la Cluj. Niste nesimtiti, profesional catastrofali. Nici unul din ei NU este clujean. Prof. Emil AluasPresedinte-FondatorFundatia PRO WEST, ClujBlog emilaluas.blogspot.comwww.pro-west.roEAcc

  raspunde comentariului
 • AMERICANUL

  13 iunie 2017 23:19

  DECLARATIILE PUBLICE ALE LUI MITICA ILIESCU SUNT NAUCITOARE CONFIRMA SPUSELE PIRATULUI BASE CA ROMANIA ESTE STAT MAFIOT. PUTERILE STATULUI INCLUSIV PRESA SUNT CONSTITUITE PENTRU A SATISFACE INTERESUL MAFIEI SI NU A INTERESUL GENERAL SAU CEL NATIONAL CUM MANCA *** IZMENARUL OPREA . AVUTIA SI ECONOMIA RO DUPA 1989 A FOST SI ESTE FURATA DE CATRE CEI DIN TARA SRI, SIE, DIPI, SIP, JUSTITIARI, MILITARI, POLITISTI, PRIMARI, MINISTRI, PARLAMENTARI, BARONI LOCALI, ETC SOLICINTINDU-LE SPRIJINUL UNORA DE AFARA UNDE TICALOSII AU CARATA AVEREA SI BANII TARII. POPORUL ROMAN ESTE UN POPOR DE SINUCIGASI. LEGILE TARII SUNT ELABORATE DE CATRE HOTI PENTRU BANDITII CARE SI-AU CREAT TOT FELUL DE IMUNITATI PARLAMENTARE GUVERNAMENTALE, BNR-iste, JUDICIARISTE, ETC NENOROCITII TRADATORI CE CONDUC RO DE 27 DE ANI SPRE PRABUSIRE EI IREVERSIBILA S-AU ALES SINGURI IN FUNCTII PUBLICE IN NUMELE DEMOCRATIEI .

  raspunde comentariului
  • Mihaela

   13 iunie 2017 23:51

   Un presedinte serios nu se imbaia noaptea in jacuzzi-ul interlopului Vantu.

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design