14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCe spun SUA despre raportul CE pentru România

Ce spun SUA despre raportul CE pentru România

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a comentat la solicitarea publicaţiei România Liberă poziţia sa faţă de raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România.

„Ambasada SUA la Bucureşti laudă raportul Comisiei Europene către Parlamentul European, parte a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Încurajăm guvernanţii români să aplice pe deplin recomandările Comisiei Europene”, precizează ambasada.

“Împărtăşim îngrijorarea că ‘angajamentele referitoare la protecţia sistemului judiciar împotriva atacurilor, la înlocuirea miniştrilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri în materie de integritate şi la demisia parlamentarilor care fac obiectul unor hotărâri definitive în materie de incompatibilitate şi conflicte de interese sau care au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie la nivel înalt nu au fost puse în aplicare pe deplin’. De asemenea, dorim să subliniem observaţiile din raport privind rolul mass-mediei, mai exact recomandarea de ‘revizuire a standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei'”, subliniază ambasada SUA.

Citeşte şi Morar: Raportul CE atrage atenţia asupra problemelor care există în mediul politic legat de justiţie

“Totodată, încurajăm Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi pe preşedintele României să aleagă candidaţi competenţi, integri, care au realizări dovedite în activitatea de combatere a corupţiei pentru funcţii cheie de conducere în procuratură”, continuă instituţia.

În acelaşi timp, Ambasada Satelor Unite la Bucureşti a subliniat că SUA şi Uniunea Europeană au o poziţie unitară în ceea ce priveşte obiectivele pe care guvernul USL ar trebui să le îndeplinească pentru a-şi dovedi angajamentul faţă de statul de drept şi valorile occidentale.

Printre obiective se regăsesc protecţia justiţiei de atacuri, înlocuirea miniştrilor incompatibili sau corupţi, demisia parlamentarilor incompatibili, adoptarea de standarde care să protejeze persoanele individuale şi sistemul de justiţie de intimidări prin intermediul mass-media şi numirea unor şefi integri şi competenţi la DNA şi Ministerul Public.

Citeşte şi Comisia Europeană cere României măsuri împotriva intimidării Justiţiei prin presă

Reamintim că miercuri Comisia Europeană a prezentat un raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România în care sunt recunoscute progresele făcute de România în ultimul an, în special în lupta împotriva corupţei, dar şi punctele negative printre care lipsa independendenţei justiţiei sau probleme în numirea Procurorului General şi a şefului DNA.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă