13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCe spun liderii locali despre împărțeala celor 30 de miliarde, realizată de...

Ce spun liderii locali despre împărțeala celor 30 de miliarde, realizată de Ministerul Dezvoltării. Primarul PSD din Bistrița:”Sigur că sprijinul a fost politic”

 

Primarii și parlamentarii PSD sunt mulțumiți de modul cum au fost împărțite fondurile din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) dar unii recunosc că a fost nevoie de „lobby”. Aleșii locali ai PNL sunt, în general, nemulțumiți dar există și excepții precum primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Banii au fost împrărțiți prin decizia ministrului Sevil Shhaideh.

 

Primarul PSD al municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a declarat, în timpul unei vizite în teren, că pentru a obţine finanţare prin PNDL pentru cele trei proiecte depuse a primit ”sprijin politic”, indicându-l pe liderul judeţean al social-democraţilor, Radu Moldovan, ca reuşind să ”impună” aceste obiective pe listă.

”Sigur că sprijinul a fost politic pentru a obţine cele trei proiecte şi spun foarte clar: Radu Moldovan (preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud – n.r.), care este la nivel naţional într-o funcţie politică importantă, în Comitetul naţional, şi a reuşit să impună şi cele trei proiecte de la Bistriţa, în afară de celelalte”", a afirmat Creţu.

 

Citește aici cum a împărțit Sevil Shhaideh 30 de miliarde de lei

 

DEZVĂLUIRE. Cele 38 de minute în care Shhaideh a rezolvat moțiunea lui Dragnea

 

Întrebat dacă alocările prin PNDL s-au făcut pe criterii politice, primarul municipiului Bistriţa a răspuns că a fost vorba de ”lobby”. ”Eu spun că selectarea proiectelor în cadrul PNDL s-a făcut şi pe bază de lobby, n-am spus altceva. N-ar trebui să fie aşa, dar, pe finanţările care au fost în perioada Guvernului Boc, n-am obţinut niciun leu”, a replicat edilul bistriţean.

Municipiul Bistriţa este prins în PNDL cu trei proiecte, pentru care ar urma să se aloce de la bugetul de stat aproximativ 68 milioane lei: drum de acces şi utilităţi aferente unui viitor complex sportiv şi de agrement în localitatea componentă Unirea, reabilitarea şi modernizarea liceului de muzică şi consolidarea şi modernizarea principalului corp de clădire al Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”, încadrat ca monument istoric de importanţă naţională.

PSD și formula lui Shhaideh

În schimb, majoritatea filialelor PSD susțin sus și tare că împărțeala a fost corectă. Judeţul Bihor, cu peste 750 de milioane de lei, se află între primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte valoarea finanţării prin PNDL 2, a informat organizaţia judeţeană a PSD Bihor. Potrivit comunicatului PSD Bihor, în total, în judeţul Bihor au fost aprobate 173 de proiecte din 75 de unităţi administrativ-teritoriale, suma totală aprobată de către Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2), pentru finanţarea obiectivelor şi proiectelor din judeţul Bihor fiind de 750.398.876,72 lei. Potrivit președintele PSD Bihor, Ioan Mang,  sute de mii de locuitori ai judeţului vor beneficia de condiţii mai bune de educaţie şi de viaţă cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocaţi vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităţilor privind construcţia şi modernizarea de creşe şi şcoli, alimentarea cu apă, reţeaua de canalizare, construcţia, amenajarea ori modernizarea drumurilor locale.  Comunicatul PSD Bihor face precizarea că, ”pentru prima dată, fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic”, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe judeţe şi apoi repartizarea în interiorul judeţelor.
În formula alocării fondurilor pe judeţe sunt patru indicatori luaţi în calcul: numărul de localităţi din judeţ, populaţia judeţului, suprafaţa judeţului şi impozitul pe venit încasat pe judeţ, precizează comunicatul menţionat.

Sumele atrase de Caraş-Severin prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) depăşesc 883 milioane lei, ceea ce clasează judeţul pe locul al doilea în ţară. ”Felicit toţi primarii din Caraş-Severin care au depus proiecte prin PNDL, proiecte care au fost apreciate şi de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Ţine doar de noi să atragem toţi banii puşi la dispoziţie, şi mă refer aici atât la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cât şi la unităţile administrativ-teritoriale, fiind o şansă de dezvoltare pentru judeţul Caraş-Severin. Ca şi preşedinte al Consiliului judeţean, susţin şi voi sprijini toate primăriile în vederea atingerii acestor obiective”, a preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu (PSD).

Guvernul a alocat judeţului Hunedoara, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, aproximativ 670 milioane de lei pentru finanţarea unor proiecte ”de care vor beneficia sute de mii de locuitori”, susţin social-democraţii hunedoreni.

Conform unui comunicat de presă al PSD Hunedoara, banii alocaţi vizează cu prioritate rezolvarea nevoilor comunităţilor privind construcţia-modernizarea de creşe, şcoli şi grădiniţe, alimentarea cu apă, reţeaua de canalizare, construcţia, amenajarea ori modernizarea drumurilor. ”Pentru prima dată, fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe judeţe şi apoi repartizarea în interiorul judeţelor”, adaugă PSD Hunedoara.

Opoziția calculează diferit
Din opoziție lucrurile se văd altfel. Deputatul Costel Alexe, preşedintele filialei ieşene a PNL, a declarat că judeţul Iaşi se află pe locul 40 în ţară după finanţarea pe cap de locuitor acordată prin PNDL II, cu puţin peste 900 lei/ locuitor, o ”sumă infimă raportat la nevoile judeţului”, Vasluiul sau Botoşaniul beneficiind de alocări mai substanţiale.

Potrivit deputatului PNL, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, ar fi ”văzuţi la Bucureşti, la nivel central, ca două epave politice, de aceea influenţa lor este aproape 0”. ”Niciun lider al coaliţiei de guvernământ nu îi mai primeşte în audienţă şi ei nu mai pot influenţa lucrurile pozitive pentru judeţ sau municipiu. Incompetenţa lor politică şi administrativă a fost dovedită şi este proverbială, de aceea aceştia nu pot atrage capital politic sau investiţional pentru Iaşi. În momentul de faţă, ei sunt o frână în calea dezvoltării comunităţii ieşene”, susţine deputatul PNL.

Deputatul PNL de Alba Claudiu Răcuci apreciază că principalul şi singurul obiectiv al PSD la guvernare s-a îndeplinit deja, cu ajutorul pixului doamnei Shhaideh, care a împărţit cu generozitate banii din PNDL, doar pe criterii politice: ” Cert este că logica matematică a doamnei Shhaideh este greu de înţeles. Când vorbeşte despre judeţe şi administraţii locale conduse de PSD, unu plus unu fac trei şi chiar mai mult. Când este vorba despre alte comunităţi locale, care nu sunt loiale PSD, unu plus unu fac cel mult unu, dacă nu chiar zero ! Discriminarea alocărilor financiare se vede de la o poştă. Numai dacă veţi compara judeţul de origine al domnului Dragnea, Teleorman, cu 875 milioane lei, sau judeţul doamnei Olguţa Vasilescu, cu 813 milioane lei, cu alte judeţe, în special cele din Transilvania, precum Alba, 650 milioane lei, sau Sibiu, 557 milioane lei, veţi înţelege de ce acuz faptul că aceste alocări s-au făcut predilect pe baza carnetului de partid”, a comentat Răcuci.

Robu, mulțumit
În schimb, primarul liberal din Timișoara, Nicolae Robu, a declarat că este ”fair-play”' cu premierul Mihai Tudose şi se declară mulţumit în ceea ce priveşte alocarea banilor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 pentru proiectele oraşului.

”Eu sunt fair-play şi mă declar mulţumit. Am avut zece propuneri (de proiecte, n.r.) şi sunt mulţumit că s-au aprobat şase dintre ele. Chiar sunt mulţumit de felul în care s-a făcut selecţia. Trebuie să fim corecţi (…)”', a afirmat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, Nicolae Robu a subliniat că este nemulţumit de felul în care au fost tratate propunerile şi cererile de finanţare ale unor proiecte depuse de colegi primari din judeţul Timiş.

Ceartă la Arad
În unele cazuri, filialele PSD și PNL din același județ apreciază diferit suma de bani oferită de ministrul Sevil Shhaideh. Colegiile Economic şi '”Elena Ghiba Birta”' din Arad vor fi reabilitate cu bani guvernamentali, pe lista investiţiilor aflându-se şi alte trei şcoli şi o grădiniţă din municipiu, care beneficiază în acest scop de o alocare de 35 de milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), informează PSD Arad.

”Ministerul Dezvoltării a alocat prin PNDL 644 de milioane de lei judeţului Arad, cea mai mare sumă primită de judeţul nostru de la Revoluţie până în prezent, pe programe guvernamentale. Din aceşti bani, o mare parte va merge către învăţământ, zeci de şcoli şi grădiniţe din judeţul Arad urmând să beneficieze de finanţare guvernamentală”', arată deputatul PSD Arad Adrian Todor, membru în Comisia de învăţământ din Cameră.

Parlamentarul menţionează că ”cei de la PDL Arad, care au închis nenumărate şcoli în perioada 2008-2012”' au omis să le facă cunoscute arădenilor aceste investiţii ale guvernării social-democrate, care nu face discriminări, „aşa cum fac cei de la PNL, atunci când împart banii de la Consiliul Judeţean Arad”.

Deputatul PSD Arad le reproşează liderilor Primăriei Arad, Gheorghe Falcă, şi celui al Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, faptul că îşi însuşesc meritul de a fi întocmit proiecte bune, în baza cărora au primit respectivele sume de la Guvern.
În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca (PNL), a declaratcă "Guvernul discriminează regiunile dezvoltate ale României şi le premiază pe cele mai puţin productive'', fiind nemulţumit de alocarea banilor prin Programul Naţional de dezvoltare Locală (PNDL) 2.

În opinia sa, în loc să susţină munca şi performanţa, ''Guvernul confiscă resursele judeţelor dezvoltate şi le transferă fief-urilor PSD''.

La alocarea de sume din PNDL 2, judeţul Arad a primit 1.576 de lei pe locuitor şi este pe locul 34 în clasamentul naţional, în timp ce Giurgiu a primit 2.950 de lei pe locuitor, susţine Cionca.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă