23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportProiect: Autoritățile, obligate să organizeze ceremonii la 100 de ani de la...

Proiect: Autoritățile, obligate să organizeze ceremonii la 100 de ani de la Marea Unire

Autorităţile ar putea fi obligate să organizeze manifestări, ceremonii şi activităţi care să “cinstească memoria şi victimele Primului Război Mondial” şi care să marcheze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputaţilor, informează Agerpres.

Proiectul de lege a Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 a fost iniţiat de liberalul Florin Alexe şi semnat de 68 de deputaţi PNL, între care şi Alina Gorghiu.

“În localităţile şi pe teritoriul aflat în administrarea consiliilor judeţene şi locale în care se află amplasate monumente comemorative ale Primului Război Mondial sau ale Marii Uniri de la 1918, consiliile judeţene, consiliile locale, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor au obligaţia organizării de manifestări, ceremonii şi activităţi care să cinstească memoria eroilor şi victimele Primului Război Mondial”, prevede proiectul de lege.

Cuantumul sprijinului financiar pentru cofinanţarea manifestărilor, condiţiile şi criteriile pentru acordarea acestora se stabilesc, conform iniţiativei, prin HG, iar la solicitarea organizatorilor MAI şi MApN furnizează sprijin moral, uman sau logistic autorităţilor. 

Proiectul mai prevede instituirea a două decoraţii naţionale, respectiv Crucea Comemorativă “100 de ani de la Primul Război Mondial” şi Medalia Aniversară “100 de ani de la Primul Război Mondial”. 

De asemenea, se instituie titlul de onoare “Loc al Centenarului 1918-2018” pentru localităţile în care au fost consemnate “evenimente şi realizări fundamentale pentru procesul făuririi ori dezvoltării statului român modern”. Acest titlu se acordă de şeful statului, la propunerea motivată a comisiilor parlamentare, Guvernului, Academiei Române sau a Departamentului de specialitate al Administraţiei Prezidenţiale. 

În proiect se arată că această titulatură se anunţă prin panouri amplasate la intrarea în localitate şi prin plachetă amplasată pe clădirea Consiliului Local, dimensiunile şi grafica urmând să fie stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne. 

Iniţiativa propune includerea locurilor de bătălie de la Târgu Jiu, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz în categoria valori de patrimoniu cultural de interes naţional. 

În expunerea de motive se argumentează că anii 2014-2018 marchează împlinirea a o sută de ani de la Primul Război Mondial, iar majoritatea ţărilor care au participat sunt angrenate în această perioadă în programe naţionale şi evenimente internaţionale comune de rememorare a acelor evenimente şi de comemorare a victimelor. 

“Este datoria clasei politice, a autorităţilor şi a instituţiilor publice de la nivel central şi local ca acest moment aniversar să fie pregătit aşa cum se cuvine. El trebuie să fie marcat prin acţiuni, proiecte şi manifestări specifice, care să se bazeze pe consens şi angajament politic şi social în jurul unor obiective şi proiecte de modernizare a ţării, să genereze coeziune socială şi îmbunătăţire a calităţii vieţii fundamentate pe dialog interetnic, intercultural şi interconfesional, în plan naţional şi european”, se arată în expunerea de motive. 

Proiectul a fost depus la începutul lunii februarie la Camera Deputaţilor. 

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă