19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCe măsuri vrea să ia Guvernul împotriva celor care fac evaziune

Ce măsuri vrea să ia Guvernul împotriva celor care fac evaziune

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a declarat, joi, că una dintre măsurile pentru reducerea evaziunii fiscale va fi confiscarea mijloacelor de transport utilizate de către cei care fac evaziune cu bunuri accizabile, în plus faţă de confiscarea mărfurilor implicate în evaziune, potrivit Mediafax.

”O altă măsură în combaterea evaziunii fiscale va fi confiscarea mijlocului de transport, aici menţionez că e vorba de toate mijloacele de transport – maşină, camion, vapor, avion, tren, utilizat de către cei care fac evaziune cu bunuri accizabile, în plus faţă de confiscarea mărfurilor implicate în evaziune”, a anunţat ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, la începutul şedinţei de Guvern.

Măsura face parte dintr-un pachet de acte normative care este discutat, joi, în primă lectură, în şedinţa de Guvern.

Printre alte măsuri de combatere a evaziunii anunţate, joi, de către Mişa, se afă introducerea Directivei UE 1164/2016 pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale.

”Multinaţionalele care evitau până acum plata taxelor în România nu vor mai putea face acest lucru. Se vor acorda astfel deducerea limitată a dobânzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate în afara ţării de multinaţionale, în încercarea de a-şi reduce baza de impozitare, vor fi împiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale şi nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obţinute prin aranjamente abuzive între firme”, a precizat Mişa.

De asemenea, MFP vrea să restrângă eventualele consecinţe ale evaziunii fiscale ale unor firme asupra agenţilor economici corecţi. ”Agenţii economici nu vor mai putea fi cercetaţi penal în cazul unei fraude pe lanţul de TVA, decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste. În prezent, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni. Se elimină astfel situaţiile în care nu se acorda deductibilitate TVA pentru că o companie avusese o relaţie comercială cu o a patra sau a cincea companie pe lanţ care crease un act de evaziune”, a spus Ionuţ Mişa.

 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă