10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCe legătură este între euroaleșii Pinto și Nica

Ce legătură este între euroaleșii Pinto și Nica

Lăsarea europarlamentarului Dan Nica fără imunitate, pe fondul anchetei în dosarul Microsoft, a dat naştere unei adevărate surprize. Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European l-a numit ca raportor în cazul Nica pe un alt europarlamentar care avea probleme cu legea în propria ţară.

Este vorba despre portughezul Antonio Marinho e Pinto care era anchetat pentru defăimarea unor funcţionari din Baroul din ţara sa natală. Mai mult chiar, la momentul respectiv exista şi pe numele portughezului o cerere de ridicare a imunităţii.

Pe 9 martie, a avut loc ședința extraordinară a Comisiei pentru Afaceri Juridice, la care au avut loc audierile pentru ridicarea imunității unui număr de opt eurodeputați. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise. Audierea lui Dan Nica a avut loc între orele 21.00 și 22.00. A fost audiat raportul lui António Marinho e Pinto și au fost expuse punctele de vedere. Dar în aceeași seară, cu oră mai devreme, între orele 20.00 și 20.30, Comisia pentru Afaceri Juridice a discutat și ridicarea imunității lui António Marinho e Pinto. Spre deosebire de Dan Nica, suspectat într-un caz de corupție, raportorul António Marinho e Pinto, fost președinte al Baroului din Portugalia (2008-2013), era acuzat de defăimarea unor funcționari ai baroului într-un articol publicat pe 7 mai 2014. Situaţia poate părea bizară, e ca şi cum în Parlamentul României raportor pe cazul Darius Vâlcov ar fi fost numit Dan Şova, ambii având cereri de ridicare a imunităţii.

PE: Nici ilegal, nici caz de incompatibilitate

Am solicitat punctul de vedere al PE în legătură cu situația la care s-a ajuns, dacă este legal sau corect ca António Marinho e Pinto să fie raportor în cazul lui Nica. Niina Saloranta, de la Comitetul pentru Afaceri Juridice al PE a precizat că nu este nici ilegal, nici un caz de incompatibilitate: „Un membru al Parlamentului European asupra căruia se discuta ridicarea imunității poate fi raportor în alt caz, întrucât cazurile sunt separate“. S-a ajuns la această situție grație regulilor stricte de numire a raportorilor: „Sistemul de rotație este folosit pentru a numi raportori pentru cazurile de imunitate. Pe lista posibililor raportori există câte un raportor din fiecare grup politic.

Raportorul nu poate fi din aceeași țară sau din același partid cu respectivul membru al PE“, se mai spune în răspunsul Niinei Saloranta.

Portughezul da, Nica… nu se ştie

Interesant este că, până în acest moment, nu a fost luată o decizie finală în cazul Nica, după ce, pe 20 martie președintele Comisiei pentru Afaceri Juridice, Pavel Svoboda, a cerut lămuriri de la Camera Deputaților în legătură cu prevalența articolelor 72 și 109 din Constituția României, referitoare la ridicarea imunității parlamentarilor, respectiv a miniștrilor care erau și parlamentari la data comiterii infracțiunii de care sunt suspectați. Răspunsul Camerei Deputaților a fost că PE „nu are nici un fel de competenţă în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii lui Dan Nica“.

Între timp însă, pe 25 martie, Parlamentul European a votat ridicarea imunității eurodeputatului portughez.   

Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă