9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportCCR se întruneşte marţi pentru confirmarea rezultatelor referendumului

CCR se întruneşte marţi pentru confirmarea rezultatelor referendumului

Plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) s-a reunit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României Traian Băsescu şi confirmarea rezultatelor acestuia, anunţă Agerpres.

Citeşte şi Cum vrea USL „să răstoarne” situaţia de la Curtea Constituţională

                Cele trei variante ale Curţii. Ce urmează?

În şedinţa din 14 august, Curtea a luat în discuţie cererea formulată de Traian Băsescu de preschimbare a termenului de judecată stabilit pentru examinarea respectării procedurii de organizare a scrutinului şi confirmarea rezultatelor acestuia.

“În vederea asigurării soluţionării, cu celeritate, a cauzei cu care a fost învestită, pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică care se răsfrânge direct asupra economiei naţionale, (…) Plenul Curţii a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat în cauză, de la 31 august la 21 august”, arăta CCR într-un comunicat.

Tot atunci, CCR a examinat scrisoarea primului-ministru şi a hotărât, cu majoritate de voturi, că prin adresa din 3 august, plenul Curţii a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie) conform dispoziţiilor art. 17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

“Listele electorale permanente sunt, potrivit art. 2 alin.(1) lit. c) din Legea nr.370/2004, ‘listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv’. Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte”, mai preciza CCR.

În legătură cu interpretările diferite date de autorităţi unor acte emise anterior de Curte, judecătorii au apreciat că în hotărârea CCR din 2 august s-a omis a se preciza temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-şi exprime opţiunea la referendumul din 29 iulie.

“Judecătorul-raportor, sub îndrumarea căruia s-a redactat hotărârea, a procedat cu acordul majorităţii judecătorilor Curţii la completarea considerentelor acesteia, precizând că, pentru stabilirea numărului total de cetăţeni români care trebuiau să îşi exprime opţiunea, ‘sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art. 2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului’. Prin urmare, cu majoritate de voturi, Plenul Curţii Constituţionale a decis: 1.Hotărârea nr. 3 din 2 august 2012 a fost dată în materia soluţionării contestaţiilor introduse în legatură cu procedura referendumului şi nu în materia valabilităţii referendumului, asupra căruia Curtea urmează a se pronunţa în baza art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992.
2. Completarea operată de judecătorul-raportor nu influenţează şi nu poate influenţa hotărârea pe care Curtea Constituţională urmează să o adopte conform art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992″, au mai menţionat judecătorii.

De asemenea, plenul CCR este posibil să discute în prealabil numărul de voturi necesar pentru a se decide valabilitatea referendumului, respectiv de cinci la patru dintre judecători sau de şase la trei.

Surse din CCR au menţionat în 14 august că discuţiile vizează faptul că în Legea deorganizare a Curţii se precizează că este nevoie de două treimi dintre judecători pentru validarea referendumului, în timp ce pentru invalidare nu este stabilit numărul de judecători care să ia decizia.

În 2 august, Curtea a solicitat Guvernului ca până la data de 31 august să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie.

“Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, până la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012”, se menţiona într-un comunicat transmis la acea dată de CCR.

Totodată, Curtea a respins atunci, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Potrivit CCR, au fost respinse contestaţiile formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de PSD şi PNL, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă