6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCCR a respins sesizarea PNL privind funcționarea Comisiei SRI. PNL susține că...

CCR a respins sesizarea PNL privind funcționarea Comisiei SRI. PNL susține că această structură parlamentară a devenit organ de anchetă

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea PNL referitoare la Hotărârea Parlamentului care modifică modul de funcționare a Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, au declarat surse din CCR citate de Agerpres.

Pe 24 octombrie, liberalii atacaseră la CCR Hotărârea 85/2017 privind organizarea și funcționarea Comisiei SRI, pe motiv că această Hotărâre a Parlamentului ar încălca principiul legalității.

"Hotărârea Parlamentului (…) încalcă principiul legalității prin faptul că, în contra dispozițiilor regulamentare în vigoare, acordă unei comisii permanente prerogativele unei comisii de anchetă, fără adoptarea unei hotărâri specifice, în acest sens, a Parlamentului", se arăta în sesizarea înaintată CCR.

Potrivit PNL, prin modificările aduse modului de funcționare a Comisiei SRI, aceasta devine comisie permanentă comună pentru controlul activității serviciului și de anchetă a aspectelor conexe activității acestuia.

"O asemenea situație nu este însă permisă de Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului și nici de regulamentele specifice celor două Camere", se explica în sesizare.

În opinia liberalilor, prin regulament nu pot fi stabilite drepturi și mai ales obligații în sarcina unor subiecte de drept din afara camerei legislative respective.

"Respectarea dispozițiilor regulamentare este esențială pentru buna funcționare a puterii legiuitoare. Autonomia regulamentară nu poate reprezenta justificare pentru încălcarea normelor care asigură funcționarea Parlamentului. O asemenea încălcare poate reprezenta un precedent periculos în privința respectării principiului exercitării cu loialitate față de Constituție a atribuțiilor cu care este învestit Parlamentul României. Precedentul poate fi utilizat de majoritatea parlamentară pentru restrângerea drepturilor opoziției parlamentare, cum ar fi dreptul de a avea președinți ai comisiilor parlamentare, conform ponderii parlamentare, sau a dreptului de a-și exprima punctul de vedere cu privire la aspectele sau situațiile importante pentru societate", argumentau liberalii în sesizare.

PNL a invocat și extinderea neconstituțională a obligației de informare a Parlamentului de către Guvern și celelalte organe ale administrației publice și în sarcina altor subiecte de drept și încălcarea dispozițiilor referitoare la inviolabilitatea libertății individuale coroborat cu restrângerea unor drepturi și libertăți.

"Situația excede dispozițiile constituționale referitoare la inviolabilitatea libertății individuale atunci când legiuitorul procedează la instituirea unei obligații cetățenești de prezență în fața unei comisii permanente care are ca atribuție controlul activității unui serviciu secret, deoarece niciun act sau fapt realizat de un cetățean care nu se află în raport de muncă cu serviciul secret nu poate face obiectul activității acestei comisii permanente. Audierea poate fi realizată numai dacă această comisie cu caracter permanent a fost învestită de Parlament cu prerogativă de comisie de anchetă", precizau liberalii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă