8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Cozmin Gușă și Mircea Dușa au dat explicații în comisia care...

VIDEO. Cozmin Gușă și Mircea Dușa au dat explicații în comisia care anchetează seara alegerilor prezidențiale din 2009. Șefa DNA, Cătălin Cherecheș și fostul prim-adjunct al directorului SRI au refuzat să vină la audieri

UPDATE 19.00: Cozmin Gușă a declarat, după audierea la Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, că atât George Maior, cât și Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu, care s-ar fi aflat în seara alegerilor în casa lui Gabriel Oprea, făceau "un joc dublu".

"Dacă mă întrebați ce joc a făcut George Maior, eu cred că a făcut unul la dublu, pentru că el era bine și cu PSD, era bine și cu Băsescu. La fel ca și Gabriel Oprea, Onțanu sau Iordănescu. Dacă mă întrebați ce joc a făcut Florian Coldea, nu cred că a făcut vreun joc în acea seară. Nici nu avea cum din adunarea aceea. Dacă mă întrebați despre Laura Codruța Kovesi, nu pot să vă spun pentru că nu cunosc. Adică nu pot să intru în mintea dânsei. Eu nu văd nici cea mai mică posibilitate de a face un joc în seara alegerilor. Aproape zero posibilitate era la nivelul Laurimițânrei Codruța Kovesi vorbind de acea zi de 6 decembrie", le-a spus Gușă jurnaliștilor la finalul audierilor.

Cătălin Cherecheș nu s-a prezentat, marți, la Comisie, el trimițând o scrisoare prin care își motivează absența, susținând că audierea sa este lipsită de sens.

UPDATE 18.30: Președintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, Mihai Fifor: Luni vom discuta despre cele trei scrisori trimise de Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea și Cătălin Cherecheș


Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, politicianul Cozmin Gușă și fostul ministru al Apărării Mircea Dușa sunt așteptați să dea explicații, marți, în comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat președintele Comisiei, Mihai Fifor. La audieri erau așteptați și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, fosul prim-adjunct al dirctorului SRI, Florian Coldea, însă ei au trimis scrisori prin care au anunțat că nu se vor prezenta în fața parlamentarilor.

Procurorul șef al DNA a transmis o adresă comisiei, prin care informează că nu se va prezenta la audieri, deoarece „nu are cunoștință" despre aspectele aflate în cercetare.

La rândul său, Florian Coldea a transmis o scrisoare comisiei, în care precizează că pe 6 decembrie 2009, ziua turului II al alegerilor prezidențiale, când a fost acasă la Gabriel Oprea, nu a luat cunoștință de niciun fel de date, informații, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activității comisiei.


 

În 11 mai, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a votat proiectul de hotărâre pentru constituirea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

Componenţa comisiei este următoarea: PSD-preşedinte Mihai Fifor, Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea; PNL: Cezar Preda, Vasile Varga, Daniel Fenechiu; USR: Mihai Goţiu, Eduard Dircă; ALDE: Steluţa Cătăniciu; PMP: Robert Turceascu; UDMR: Antal Istvan. Proiectul de hotărâre a fost votat cu 241 de voturi „pentru” şi 86 de voturi „împotrivă”.

Activitatea Comisiei parlamentare de anchetă se bazează pe declaraţiile jurnalistului Dan Andronic. Acesta a afirmat că, în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, ar fi mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, unde s-ar mai fi aflat George Cristian Maior, generalul Florian Coldea, Anghel Iordănescu și Laura Codruţa Kovesi.

 

 

 
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă