14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportCarmen Dan anunță că va modifica Statutul polițistului: Se va revizui posibilitatea...

Carmen Dan anunță că va modifica Statutul polițistului: Se va revizui posibilitatea de pensionare înainte de 47 de ani

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat, duminică seara, la Antena 3, că Statutul polițistului va fi modificat din toamnă, astfel încât să fie revizuită posibilitatea legală de a ieși la pensie până la împlinirea vârstei de 47 de ani.

„În mod normal, conform Legii pensiilor militare din anul 2015, vârsta de pensionare nu ar putea să fie mai mică de 47 de ani. Avem însă un act normativ, vorbesc de Ordonanța 21 din 2016, care modifică nu legea pensiilor, ci Statutul polițistului, prin care s-a introdus un mecanism prin care angajatul, dacă i se desființează postul, sau se reorganizează unitatea unde lucra, putea refuza orice altă funcție și putea alege să iasă din sistem cu drept de pensie, asociind această posibilitate de a avea o pensie cât salariul sau chiar mai mare. Evident că oamenii aleg să plece din sistem la pensie decât să opteze pentru un alt loc de muncă în sistem", a afirmat Carmen Dan.



 

 

Potrivit Ministrului de Interne, după modificarea legislativă prin care pensiile nu pot fi mai mari decât salariile, Guvernul pregătește modificarea Statutului polițistului, pentru a corecta prevederile ordonanței de anul trecut.

„Primul pas s-a făcut deja prin modificarea la legea pensiilor astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariile (…). Al doilea pas va fi făcut prin modificările la Statutul polițistului, îndreptând astfel aspectele care au fost introduse anul trecut prin Ordonanța 21 din 2016. Eu vă asigur că în toamnă, când va fi modificat Statutul polițistului, prevederea care dădea această posibilitate legală de ieșire la pensie până la vârsta de 47 de ani va fi revizuită. Am rugat toate sindicatele din Poliție să contribuie la acest demers și aștept în continuare opiniile lor până în septembrie, când ne-am asumat un termen. Am pus la dispoziția polițiștilor care nu sunt membri de sindicat (…) o adresă de mail special pentru ei. Ea este statut@mai.gov.ro și pe această adresă am primit deja peste 100 de propuneri de îmbunătățire a Statutului polițistului. Aceste anomalii se vor corecta. (…) Precizez că în anul 2016 am avut ieșiri din sistem cu pensionare în jur de 12.500. Eu nu îmi amintesc ca anul trecut să se fi sesizat cineva și să fi existat atât de pătimaș o discuție în spațiul public", a mai precizat Carmen Dan, la Antena 3.


Sâmbătă, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat, într-o emisiune de pe postul Antena 3, că vârsta de pensionare nu va crește. Totodată, ea a dat asigurări că pensiile aflate în plată nu vor fi micșorate. Preiczarea vine după ce Guvernul a adoptat o ordonanță care modifică modul de calcul al pensiilor speciale și care se va aplica începând cu 15 septembrie.

Totodată, ministrul Muncii a afirmat că se gândeşte la măsuri pentru blocarea cumulului pensiei cu salariul, pe care îl consideră incorect. Astfel, persoanele care s-au pensionat să se bucure de pensie, iar dacă îşi mai doresc un job să se reorienteze, eventual, către mediul privat, a mai spus Vasilescu.

„Lucrul acesta va trebu să se încheie: să cumulezi salariul de la stat cu pensia de la stat. Pentru că, este clar, e un principiu incorect. Te-ai pensionat, la revedere! Poţi să te duci în privat, eventual. Cu siguranţă, vom lucra şi la această decizie", a spus ministrul Muncii.

În 3 august, premierul Mihai Tudose a declarat că, începând cu 2018 – 2019, vârsta de pensionare ar putea crește „cu un an, doi”.

„Legislația europeană este una, fiecare țară își dimensionează fenomenul în funcția de vârsta, speranța medie de viață din țara respectivă. Când vom ajunge și noi cu speranța de viață la peste 80 de ani, stăm și noi de vorbă despre acest lucru. Deocamdată, o să mai crească cu un an-doi, probabil începând cu peste un an, peste doi ani”, a spus șeful Executivului.


 

Cele mai citite

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă