14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCălin Popescu Tăriceanu: O națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și...

Călin Popescu Tăriceanu: O națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și armata, dar rămâne vie cât continuă să fie întrupată de Parlament

Șeful Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, miercuri, că „o națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și armata, dar rămâne vie și trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament", potrivit Agerpres.

„Marcăm împlinirea a 100 de ani de la prima ședință a Parlamentului, ținută la Iași pe vremea când venerabila urbe devenise capitală a României. Avem motive să celebrăm pentru că evenimentul de acum un veac ne transmite o lecție majoră și poate constitui pentru noi toți un izvor de inspirație. La 9/22 decembrie 1916, la ora 12,00, în Sala Teatrului Național din Iași au fost deschise oficial lucrările sesiunii parlamentare ordinare, în prezența Regelui Ferdinand și a membrilor Guvernului, în frunte cu Ionel Brătianu. Corpurile legiuitoare au transmis atunci un mesaj puternic de unitate și de rezistență. Mesajul este simplu și încă actual: o națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și armata, dar rămâne vie și trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament", a spus Tăriceanu, la ședința festivă a Parlamentului dedicată Centenarului „Iași – Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri"

Totodată, președintele Senatului a subliniat că Parlamentul a fost atunci centrul rezistenței morale și legale. El a spus că Legislativul din acea epocă a redat românilor încrederea în viitor și în destinul națiunii și a fost instituția care „în cel mai disperat moment al istoriei românești pregătea deja reconstrucția țării și unirea tuturor românilor".

„În cursul anului 1917, Guvernul Brătianu a anunțat în Parlament introducerea votului universal și reforma agrară, imediat după încetarea războiului. A întârit în acest fel rolul integrator pe care Parlamentul l-a avut întotdeauna în consolidarea prestigiului țării, în afirmarea drepturilor naționale, în promovarea solidarității sociale și a idealurilor poporului român", a mai precizat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a accentuat faptul că actualii parlamentari trebuie să se ridice la înălțimea predecesorilor lor și că felul în care și-a desfășurat activitatea Parlamentul acum o sută de ani la Iași trebuie să constituie un exemplu de rezistență națională.

„Acest moment istoric de o mare însemnătate reprezintă și o oportunitate extraordinară de a înțelege mai bine și mai precis istoria noastră, precum și de a face cât mai vizibil în spațiul public locul esențial și unic pe care îl are Parlamentul în arhitectura constituțională a națiunii. Toate celelalte instituții și puteri ale statului pot fi copleșite ori pot dispărea, dar atât timp cât Parlamentul dăinuie, atât timp cât deliberează și legiferează, națiunea rămâne întreagă și neînvinsă. Sesiunea de la Iași a Parlamentului, care nu și-a întrerupt activitatea în vremurile tulburi de atunci, trebuie să constituie pentru noi un simbol al rezistenței naționale, o dovadă vie a faptului că Parlamentul este inima și mintea națiunii și, nu în ultimul rând, un exemplu pentru parlamentarii timpului prezent. Să încercăm să fim fiecare dintre noi la înălțimea predecesorilor noștri", a mai spus președintele Senatului în discursul rostit de la tribuna Parlamentului.

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, miercuri, ședință comună festivă consacrată aniversării Centenarului „Iași — Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri" și împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului român: legea agrară și legea electorală de către Adunarea Deputaților și Senat, reunite la Iași.

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă