19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFOTO + VIDEO. Frans Timmermans, discuție despre MCV cu Sorin Grindeanu și...

FOTO + VIDEO. Frans Timmermans, discuție despre MCV cu Sorin Grindeanu și Tudorel Toader: Recomandările noastre sunt finale, nu le schimbăm

Frans Timmermans face joi o vizită în România, iar după întâlnirea cu el, Călin Popescu Tăriceanu a transmis că au avut discuții despre mersul Uniunii Europene în viitor. Prim vice-președintele Comisiei Europene a fost la Guvern pentru a discuta cu premierul Sorin Grindeanu și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Timmermans a mers și la Guvern pentru a discuta cu Sorin Grindeanu despre România și Raportul MCV. Premierul a precizat că "vrea ca la finalul anului 2017, România să aibă un raport MCV pozitiv"

"În acest moment se discută la nivel tehnic și au fost transmise către CE, informații despre MCV. ministrul Tudorel Toader a deschis și subiectul condițiilor din penitenciarele din țara noastră", a precizat Sorin Grindeanu.

Frans Timmermans a declarat că cerințele europene în cadrul MCV trebuiesc îndeplinite pentru că statul de drept în România este ireversibil.

"Totul depinde de recomandările noastre, care sunt finale. Nu le schimbăm, iar dacă Guvernul îndeplinește toate regulile, se poate ajunge la un raport pozitiv (n.r. MCV). Statul de drept în România trebuie să fie ireversibil, trebuie să avem aceste certitudini pentru toți cetățenii și cetățenii europeni. Îi mulțumesc domnului Grindeanu pentru colaborare și sper ca aceste reguli să fie respectate"

Tudorel Toader a explicat în cadrul acestei întâlniri că cele 12 recomandări din MCV sunt și explicate de comisia europeană, iar acest lucru este foarte bun pentru că mesajul lor poate mai ușor de înțeles în România.

"Ne aflăm la cea de-a doua întâlnire și, ca ministru al Justiției, trebuie să fiu și sunt ocupat de bunul mers al justiției în România. Sigur, s-a vorbit și despre cele 12 recomandări din MCV.

Ne bucură că ele sunt fixe. Comisia ne-a dat și un set de explicații de înțelegere. Pentru că noi trebuie să le înțelegem mesajul și să le îndeplinim. Îndeplinirea acestor recomandări înseamnă racordarea regulilor naționale la standardele europene moderne de drepturi și libertăți ale oamenilor", a precizat Tudorel TOader.


Călin Popescu Tăriceanu a transmis înaintea ședinței de la Guvern, că au avut discuții despre mersul Uniunii Europene în viitor

"Sunt discuții importante la modul în care dăm formă și conținut la proiectul european. Există o îngrijorare legată de modul în care va funcționa UE în viitor. Se discută intens despre o Europă cu mai multe viteze și despre o Europă a cercurilor concentrice. Îngrijorările mele le-am transmis și Prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Nu aș vrea să văd în viitor o nouă divizare a Europei, în statele din estul Europei care au suferit din cauza comunismului, în anii trecuți. Eu cred că Europa va fi mai puternică în acest context global de competiție și amenințări foarte serioase cărora trebuie să le facem față. Prin urmare cred că e datoria noastră să găsim acea formulă politică inclusivă care va ajuta țările să se dezvolte echilibrat și să șteargă diferențele prea mari între unele state.

Chiar și astăzi, Europa funcționează după mai multe criterii", a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de problema MCV-ului în țara noastră, Tăriceanu a precizat că România ar putea scăpa de MCV la începutul anului viitor.

"Acest lucru l-am discutat inclusiv la Bruxelles cu președintele CE Juncker, care s-a angajat ca, pe perioada mandatului său, mecanismul să fie încheiat. Așteptăm raportul MCV la sfârșitul acestui an, iar anul viitor este cel mai probabil ca țara noastră să scape de MCV"

Timermans a mers și la Guvern pentru a discuta cu Sorin Grindeanu despre România și Raportul MCV. Premierul a precizat că "vrea ca la finalul anului 2017, România să aibă un raport MCV pozitiv"

În acest moment se discută la nivel tehnic și au fost transmise către CE, informații despre MCV. ministrul Tudorel Toader a deschis și subiectul condițiilor din penitenciarele din țara noastră"

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă