10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportCălin Popescu Tăriceanu, despre noile prerogative obținute de președintele Turciei: Mă îngrijorează...

Călin Popescu Tăriceanu, despre noile prerogative obținute de președintele Turciei: Mă îngrijorează acumularea de putere în mâna unei persoane

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, că este îngrijorat de situația din Turcia, considerând că "acumularea de putere în mâna unei singure persoane" nu poate aduce niciun beneficiu.

"Pe mine mă îngrijorează întotdeauna când există acumulare de putere în mâna unei singure persoane. Sigur, că formula pe care majoritatea populaţiei din Turcia a votat-o nu este o formulă inedită.

Republici prezidenţiale mai există şi în alte părţi ale lumii, dar, spre deosebire de formula care a fost consacrată, o formulă bazată pe echilibrul puterilor în stat, cred că este întotdeauna preferabilă acumulării în mâna unei singure persoane a tuturor puterilor, în lipsa unor mecanisme de contrabalansare. Dar, până la urmă este puterea suverană a Turciei şi în condiţiile în care vor fi respectate standardele democraţiei, nu ştiu dacă avem noi foarte multe comentarii pe acest subiect", declarat preşedintele Senatului.

Luni, fostul premier al României, Victor Ponta, a salutat rezultatul referendumului din Turcia, după ce 51.7% dintre alegătorii din această țară au decis să-i sporească atribuțiile președintelui Recep Tayyip Erdogan.

"Poporul turc a votat și rezultatul nu este contestat de nimeni, deși este foarte strâns (doar 1,5 milioane voturi diferență)! Și "democrație" înseamnă că decizia aparține celor care votează", a scris Ponta pe pagina sa de Facebook, în ciuda faptului că CHP, principalul partid de opoziție din Turcia obiectează față de luarea în calcul a 2,5 milioane de voturi. 

În context, el a criticat Uniunea Europeană și a făcut o comparație cu situația din țara noastră. "Problema e că UE nu este mulțumită de rezultat/ nici presa internațională/ nici "deontologii" și Propaganda din țara noastră (aia care sunt mai europeni decât europenii, mai democrați decât democrații și mai catolici decât Papa)", a scris Ponta. 



Citește și: Ponta: Referendumul din Turcia nu e contestat de nimeni. Opoziția de la Istanbul reclamă ilegalități



Cetăţenii turci au fost chemaţi duminică la urne în cadrul referendumului pentru introducerea sistemului prezidenţial. În urma victoriei în cadrul referendumului, Recep Erdogan va avea puteri sporite, iar funcţia de prim-ministru va dispărea (sau va fi subordonată preşedintelui). Proiectul de modificare a Constituţiei prevede ca următoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare să aibă loc pe 3 noiembrie 2019.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă