Bugetul de stat, „atacat“ în anul electoral

de Romulus Georgescu , 12 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 09:39, 12 ianuarie 2016
Bugetul de stat, „atacat“ în anul electoral

Apropierea alegerilor locale şi parlamentare îi determină pe politicieni să pregătească noi proiecte cu impact bugetar ridicat. Acestea vizează atât propriile privilegii, cât şi inițiative cu impact social, care pot avea, însă, efect negativ, afectând deficitul bugetar.

Parlamentarii nu par deloc impresionaţi de angajamentul Gu­vernului Cioloş de a se încadra într-un deficit bugetar de 2,95% şi au pe ordinea de zi în sesiunea următoare  o serie de proiecte care ar putea majora acest deficit.

Astfel, discuţiile privind creșterea salariilor aleşilor vor fi reluate în comisiile de specia­litate ale Camerei Deputaţilor, una dintre marile restanţe ale sesiunii trecute fiind controversata ordonanţă de urgenţă privind mărirea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari. Ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate salariile a 68 de înalţi demnitari, emisă în vara anului trecut de Gabriel Oprea în calitate de premier interimar, a fost respinsă de Senat la 18 noiembrie 2015, dar zace în sertarele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, în condiţiile în care este for decizional în ceea ce priveşte actul normativ. În contextul dezbaterii acestei ordonanţe, este readusă în discuţie amendarea actului normativ astfel încât majorările să fie aplicate şi deputaţilor şi senatorilor, care s-au arătat nemulţumiţi anul trecut pentru că nu au fost incluşi printre categoriile de demnitari. Dintre parlamentari, ordonanţa îi include doar pe preşedinţii celor două Camere şi pe membrii Birourilor Permanente.

Parlamentarii vor majorări de salarii

Ordonanţa ar urma să fie dezbătută la începutul sesiunii din februarie, într-o şedinţă comună a Comisiilor de muncă şi buget-finanţe. Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu susţine că majoritatea parlamentară care a susţinut vechiul guvern (PSD-UNPR-ALDE) a discutat posibilitatea de a majora şi salariile parlamentarilor, ca să nu mai fie o diferenţă atât de mare între remunerațiile celor din Biroul Permanent şi ale celorlalţi deputaţi. „În prezent, salariul net al chestorilor este 13.000 de lei, dacă parlamentarilor le-ar majora salariile la 11.500-12.000 de lei, suma netă care ar ieşi din buget ar fi 250 de milioane, automat se majorează şi alte sume care sunt legate de indemnizaţia parlamentarilor“, a calculat Gheorghe Ialomiţianu.

Majorarea indemnizaţiilor parlamentarilor ar genera, în mod automat, şi majorarea indemnizaţiei de şedinţă, cheltuielile de transport şi, implicit, suma forfetară care este stabilită la 1,5% din indemnizaţia parlamentarilor, a explicat Ialomiţianu. Liberalul a afirmat că parlamentarii PNL vor vota împotrivă, aşa cum au votat şi în Senat.

Interesant este că scenariul nu este negat de social-democraţi. Vicepreşedintele PSD al Camerei Deputaţilor Florin Iordache, membru în Comisia de muncă, a declarat că „este anormal ca membrii Birourilor permanente să aibă nişte salarii mai mari decât ceilalţi parlamentari“. „În februarie va fi discutată, fără îndoială. Eu am spus că, pentru a fi discutată, este nevoie de punctul de vedere al noului Guvern şi de avizele unor comisii din Parlament. În funcţie de aceste avize şi de o poziţie pe care o vom avea la nivel de grup, vom discuta dacă o vom respinge, cum este la Senat, sau o extindem“, a declarat Iordache. Pentru prima dată, un lider PSD vorbeşte oficial despre posibilitatea „extinderii“ ordonanţei, adică să fie aplicată pentru toţi parlamentarii. Şi aceasta cu toate că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmase că social-democraţii vot vota împotrivă. Declaraţiile contradictorii ale liderilor PSD se explică prin presiunile unor parlamentari ai partidului, care se tem că nu vor obţine noi mandate. Şi aceasta în condiţiile în care, potrivit legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor, acestea sunt calculate direct proporţional cu indemnizaţiile.

Pensionare anticipată pentru primari

Parlamentarii care speră la noi mandate se orientează către proiecte care să îi ajute să câştige alegerile. Un set de proiecte vizează aleşii locali, esenţiali în campania electorală pentru obţinerea de noi mandate în Legislativ. Deja parlamentarii au votat un proiect pe baza căruia primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor încasa pensii consistente, proiect contestat de Guvernul Cioloş la Curtea Constituţională. Acum, un proiect de lege depus la Parlament le-ar da posibilitatea edililor să-şi reducă vârsta de pensionare, asemănător celor care lucrează în medii periculoase. „Am discutat cu mulţi primari şi mi-au spus că îi uzează această activitate. Orice serviciu public implică stres. Dar mai ales celor care stau în fruntea obştei. Uzura de rutină aia care nu se vede, dar se simte. Să stai la dispoziţia tuturor, asta e principalul lucru“, a explicat senatorul Octavian Bumbu (UNPR), unul dintre iniţiatorii proiectului.

Parlamentarii s-au gândit şi la consilierii locali. Indemnizaţia acestora, stabilită la 5% din salariul primarului, ar putea creşte, potrivit unei propuneri legislative prin care se cere actualizarea sumei primite de consilierii locali, pe motiv că actualizările nu au mai fost făcute din 2010, timp în care indemnizaţia primarului a crescut.

Pentru câştigarea alegerilor, parlamentarii se gândesc, fireşte, şi la electorat. Inclusiv la categorii socio-profesionale pe care le-au neglijat ani de zile, cum ar fi profesorii.

Astfel, un grup de parlamentari PSD şi UNPR au depus un proiect de lege privind acordarea de pensii speciale pentru profesori. Potrivit proiectului, „personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării“. „Uzura fizică şi psihică generată de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului (categorie care beneficiază de pensii speciale - n.r.)“, motivează iniţiatorii. Formularea sună generos, dar iniţiatorii nu au nicio estimare a impactului bugetar.

Un alt proiect vizează introducerea celei de-a 13-a pensii pentru cei cu pensii sub nivelul salariului mediu brut. Beneficiarii ar putea fi cei cu pensii sub pragul de 2.563 de lei, care nu realizează alte venituri. Cuantumul celei de-a 13-a pensii se va stabili la nivelul a jumătate din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Potrivit altei propuneri, persoanele singure care provin din sistemul de protecţie specială ar urma  să beneficieze, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, de o majorare cu 100% a cuantumului ajutorului social primit de la primăria localităţii unde aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa şi pentru care trebuie să presteze, la solicitarea primarului, diferite munci de interes local.

Categoria la care se referă proiectul de lege sunt adolescenţii orfani din centrele de plasament, care după ce împlinesc 18 ani sunt externaţi din instituţiile sociale pentru a se reintegra în familiile lor sau în societate. 

Comentarii

 • elena

  13 ianuarie 2016 14:14

  O METODA CONFORTABILA DE FACUT BANI ! EDITURA EPUBLISHERS CAUTA COLABORATORI in tara si strainatate pentru a face reclama pe internet pentru CARTI ELECTRONICE . Avem cel mai puternic sistem cu care dumneavoastra puteti castiga bani in confortul propriei case, in fata calculatorului, fara stres, fara sefi, fara obligatii. Oferim instruire completa si gratuita, de exceptie. Cereti urgent mai multe detalii scriind cuvantul ,,FRANCIZA la adresa de email mami_medayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Dinu

  12 ianuarie 2016 13:45

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Dan

  12 ianuarie 2016 8:48

  Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email pauldan.2010gmail.com

  raspunde comentariului
 • Florin

  12 ianuarie 2016 6:13

  Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici! Veti gasi mereu oferta noastra! Opriti-va acum si incepeti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email florin_33_2006yahoo.com

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  11 ianuarie 2016 22:17

  Economia e la pamânt.Nu mai sunt multe de vândut.Responsabili de situatie sunt cei care au gestionat tara-adica "agatatii".i-au intresat nu situatia tarii,ci "afacerile" personale.Sper ,ca s-a înteles si vom asista la "resetarea clasei politice.România nu poate sa fie falimentara.Generoase ca tara noastra sunt putine tari in lume.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design