10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportBilanţul situaţiilor de urgenţă gestionate de MAI, după sărbătorile de iarnă

Bilanţul situaţiilor de urgenţă gestionate de MAI, după sărbătorile de iarnă

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisar de poliție Monica Dajbog, a transmis, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, organizată la sediul ministerului, bilanţul evenimentelor ce au succedat perioada sărbătorilor de iarnă, informează Digi24.

Astfel, declaraţia a avut ca temă asigurarea climatului de ordine și siguranță publică și gestionarea situațiilor de urgență din această săptămână.

Comisarul de poliție Monica Dajbog a precizat că în ultimele săptămâni nu au avut loc evenimente majore, însă numeroşi şoferi au primit amenzi pentru nerespectarea normelor pe timp de iarnă. Totodată, toate companiile de deszăpezire din Capitală au primit amenzi pentru că nu făcut o deszăpezire corespunzătoare.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, planul de măsuri  ”Sărbători de iarnă în siguranță” va continua până săptămâna viitoare, când se sărbătorește Anul Nou pe rit vechi," cu atât mai mult cu cât un număr foarte mare de cetățeni din Republica Moldova, Ucraina și Rusia au venit în România pentru a petrece Revelionul, în special în stațiunile montane".

Astfel, în primele şapte zile ale anului, peste 125.000 de persoane au trecut peste frontiera cu Republica Moldova, marcând o creştere de 37% faţă de anul trecut. În aceste condiţii, mai mult de 75.000 de persoane au fost verificate pe sensul de intrare în ţară.

Totodată, traficul prin punctele de trecere a frontierei s-a menţinut la valori ridicate, fiind înregistrată o creştere cu 32% faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, în prima săptămână a anului, 916.000 de persoane au tranzitat frontiera, dintre care 546.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 370.000 pe sensul de intrare în ţară.

"Pe frontiera de vest s-au înregistrat 446.000 de treceri, comparativ cu 344.000 în anul 2015, însă, în urma măsurilor dispuse de utilizare la capacitate maximă a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei, de mărire a numărului de polițiști de frontieră și de informare suplimentară a cetățenilor, media timpilor de aşteptare la frontieră rareori a depăşit 20 de minute", a precizat comisarul de poliție Monica Dajbog.

 

Mai mult, ea a declarat că pe parcursul săptămânii forţele de ordine au intervenit la 12.555 de evenimente, unde au întocmit 2.000 de dosare penale și au dat aproximativ 35.000 de amenzi, cu o valoare totală de peste 8,3 milioane de lei.

Din cauza condiţiilor de iarnă, poliţia rutieră a monitorizat arterele rutiere cu trafic crescut. Astfel, 614 şoferi au primit amenzi pentru neechiparea maşinilor cu anvlope de iarnă. Totodată, la nivel național, polițiștii au amendat 23 de administratori de drumuri și operatori economici cu peste 100.000 de lei.

 

"Cum în această săptămână o mare parte din țară s-a aflat sub avertizări de viscol și ninsori, aproximativ 23.000 de polițiști, pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră au intervenit zilnic în sprijinul autorităţilor locale şi al cetățenilor pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo", se precizează în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al MAI a mai precizat că pompierii și paramedicii SMURD au desfășurat 9.752 de intervenții, dintre care peste 6.600 misiuni SMURD. Mai mult, au avut loc 682 intervenţii de stingere a incendiilor.

O altă misiune importantă a Ministerului Afacerilor Interne, în această săptămână a reprezentat-o asigurarea unui trafic fluent prin punctele de frontieră din vestul țării pentru cetățenii români care au sărbătorit Crăciunul și Revelionul în țară și apoi s-au reîntors în statele europene.

Cele mai citite

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă