27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportBătălie pe înzestrarea Armatei. PSD l-a pus pe omul condamnatului Ovidiu Tender...

Bătălie pe înzestrarea Armatei. PSD l-a pus pe omul condamnatului Ovidiu Tender să se ocupe de achizițiile de armament

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul Sorin Grindeanu i-au solicitat generalului Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, numit de președintele Klaus Iohannis, să se abțină de la declarații privind înzestrarea M.Ap.N.

Ce nu au precizat nici Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu, este cine este personajul pe care l-au propulsat în poziția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru Armamente.



Citește și: România vrea să cumpere rachete Patriot în cadrul programului de înzestrare a armatei. Ministerul Apărării dorește ca procedurile de achiziție să înceapă în acest an

Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a anunțat, joi, în poligonul Smârdan, că România dorește să achiziționeze rachete Patriot din Statele Unite, în cadrul programului de înzestrare a armatei.



Potrivit unei biografii extrem de sumare postate pe site-ul acestui minister, Florin Lazăr Vlădică a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Timişoara. Din biografia sa lipsesc ani întregi, dar din 2010 în 2017 a lucrat la compania lui Ovidiu Tender, fiind Manager Regional West Africa la SC Prospecţiuni SA. Potrivit site-ului România Curată, Vlădică „este unul din cei mai de încredere oameni ai milionarului Ovidiu Tender”. „În clipa în care Tender a fost condamnat pentru fapte de corupție, presa din Senegal titra că la cârma afacerilor sale miniere din țara africană a fost lăsat tocmai Florin Lazăr Vlădică, administrator al firmei în care apare ca asociat Gabriel Biriș”, a scris România Curată. Site-ul mai arăta că firma Trinoro Achiziții SRL, în care Gabriel Biriș a fost asociat minoritar, cu 5% și în care a fost totodată reprezentant al asociatului majoritar, offshore-ul cipriot Dasmino Consultants Lts, l-a numit administrator în 15 august 2008 pe Florin Lazăr Vlădică. Biriș a explicat că tot ceea ce dorea era să îl asiste pe Tender să își „pună ordine în afaceri”.

În iunie 2015, Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani şi şapte luni de închisoare în dosarul Carom, în care a fost acuzat de înşelăciune şi spălare de bani.

Deocamdată, declarația de avere a lui Vlădică nu apare nici pe site-ul ministerului Apărării, nici pe cel al ANI.

Vlădică nu este singurul demnitar cu o biografie incompletă, numit la conducerea M.Ap.N. Secretarul de stat Nicolae Nasta, care se ocupă de relația cu Parlamentul, a precizat în biografia oficială că ar avea licența în Drept – obținută la 38 de ani – dar nu precizează la ce universitate. El ar avea și un master în securitate „comunitară” și terorism, dar, din nou, nu spune unde l-a obținut.

„Dragnea se bagă ca musca-n lapte”

Un vicepreședinte al comisiei de Apărare din camera Deputaților, Ovidiu Raețchi (PNL), i-a reproșat lui Liviu Dragnea că nu se pricepe la achizițiile de armament. „Faptul că generalul Ciucă a anunţat public acest program la un exerciţiu comun România – SUA are un sens tactic pentru orice om capabil să înţeleagă realităţile militare de azi. Atacul lipsit de logică al lui Liviu Dragnea la o figură cheie a Armatei Române pe o temă vizând modernizarea armamentului trădează o tendinţa a acestuia de a se băga ca musca în lapte într-un domeniu pe care nu îl înţelege", afirmă Raeţchi, într-un comunicat de presă.

Raeţchi mai afirmă că astfel de declaraţii, precum atacurile lui Liviu Dragnea, "fac mult rău intereselor de securitate ale României".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Antena 3, că nu i-a plăcut afirmaţia şefului Statului Major General, Nicolae Ciucă, potrivit căreia România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, aşteptându-se de la general la „foarte multă rigoare”, având în vedere funcţia pe care o deţine, şi a explicat că nu au fost încă finalizate procedurile parlamentare.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, vineri, că şi el este "nemulţumit" de faptul că anunţul privind achiziţionarea rachetelor Patriot a fost făcut de alţi oficiali din Ministerul Apărării, şi nu de titularul postului.

Cele mai citite

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă