8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportBasescu vrea guvern PNL-PD-PLD

Basescu vrea guvern PNL-PD-PLD

Presedintele Traian Basescu a invitat, din nou, la consultari partidele parlamentare pe tema "unei formule de guvernare menite sa asigure stabilitatea tarii, pe baza unei sustineri parlamentare transparente". Consultarile ar urma sa aiba loc vineri, 8 iunie.
Potrivit unui comunicat prezidential, la consultari, Basescu spune ca va prezenta "propunerea de a identifica impreuna un premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD".
Potrivit lui Basescu, o asemenea formula "respecta deopotriva rezultatul scrutinului din 2004 si optiunea larg majoritara exprimata de cetatenii Romaniei cu ocazia Referendumului de la 19 mai".
Presedintele mai crede ca formula propusa de el are capacitatea de a clarifica relatiile dintre putere si opozitie, permitand continuarea sustinuta a reformelor si asumarea raspunderii politice in fata electoratului, pana la data urmatoarelor alegeri generale.

 

PD analizeaza formula lansata de Basescu

Vicepresedintele Partidului Democrat (PD) Ioan Oltean spune ca formatiunea din care face parte va analiza cu mare atentie daca formula lansata in discutie de seful statului, PD-PLD-PNL, este una viabila, transmite Rompres. "Categoric, din punctul nostru de vedere este exclusa o coabitare cu PNL pe actuala structura guvernamentala, cu Calin Popescu-Tariceanu prim-ministru. Formula lansata in discutie este deocamdata o propunere, noi o vom analiza foarte serios pentru a vedea in ce masura este ea viabila", a declarat Ioan Oltean pentru Rompres. Oltean a subliniat ca PD va merge la Cotroceni iar pana vineri va discuta in forurile de conducere varianta lansata si va prezenta sefului statului un punct de vedere foarte clar.
Pe de alta parte, liderii Partidului Conservator au anunta ca vor participa la discutiile de vineri de la Cotroceni, in timp ce PRM a decis sa nu ia parte la consultari.

 

 

PNL ezita

Teodor Melescanu, vicepresedinte al PNL, a declarat ca nu crede ca liberalii vor participa la consultarile initiate de presedintele Traian Basescu privind constituirea unei noi formule de guvernare PNL-PD-PLD, transmite Rompres. Potrivit lui Melescanu, presedintele Basescu "are o problema fundamentala legata de faptul ca, deocamdata, Romania are un premier legitim care a obtinut cel mai mare vot din ultima perioada in Parlamentul Romaniei". "Problema unui scenariu in viitor nu se poate pune decat daca exista o motiune de cenzura care sa retraga acest mandat al premierului Tariceanu", sustine Melescanu, citat de Rompres.
El a adaugat ca i se pare de neconceput ca PNL sa discute acum despre alte formule guvernamentale, in conditiile in care exista 'un Guvern care se bucura de increderea Parlamentului'.
Totusi, Melescanu nu a exclus posibilitatea ca pe viitor PNL sa guverneze din nou impreuna cu PD. "Pe viitor, este posibil ca PNL sa conlucreze cu oricine doreste binele Romaniei, iar din punctul acesta de vedere nu cred ca trebuie sa avem inhibitii", a apreciat Melescanu.
Pe de alta parte, in opinia lui Crin Antonescu, vicepresedinte al PNL, invitatia presedintelui Basescu la consultari pentru gasirea unei majoritati parlamentare este doar o diversiune prin care se urmareste inlaturarea lui Calin Popescu-Tariceanu din fruntea Executivului si a PNL, relateaza Rompres.
"Din punctul meu de vedere nu este decat o noua diversiune a lui Traian Basescu in scopul de a destabiliza PNL, de a crea probleme interne acestuia si, la urma urmelor, de a-l scoate din scena politica, obiectiv care, pe tot parcursul de pana acum al mandatului sau, a fost primordial pentru presedintele Traian Basescu. O asemenea diversiune nu are insa nicio sansa in PNL la ora actuala", a subliniat Crin Antonescu.

PLD crede intr-un proiect pe termen lung

Intr-un comunicat de presa, Partidul Liberal Democrat (PLD) considera ca, neexistand o majoritate parlamentara favorabila alegerilor anticipate, o guvernare bazata pe o majoritate de centru-dreapta e o varianta care poate conduce la un proiect politic pe termen lung. Conducerea PLD, prin vocea vicepresedintelui Raluca Turcan, sustine ca orice Guvern nou, cu un nou premier, sustinut de o majoritate parlamentara asumata, 'este mai bun decat actualul cabinet Tariceanu II', precizeaza Rompres. "PLD a considerat intotdeauna ca este nevoie de alegeri anticipate si de constituirea unui nou Guvern, cu un nou premier, care sa se bucure de sustinerea cetatenilor si de un sprijin parlamentar transparent. De asemenea, a militat permanent pentru realizarea unui pol de centru-dreapta in Romania si considera ca acest proiect poate fi demarat chiar si in actuala situatie politica", se arata in comunicatul PLD. Liderii liberali-democrati nu au dorit sa faca marti, alte comentarii suplimentare privind declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la formarea unui Guvern PNL-PD-PLD, subliniaza Rompres.

 

Boc saluta propunerea lui Basescu

Liderul PD, Emil Boc, a declarat, intr-un comunicat, ca solutia propusa de presedintele Traian Basescu "este cea mai apropiata de rezultatul scrutinului din 2004, precum si de realitatea confirmata de referendumul din 19 mai", transmite Rompres.
"PD apreciaza insa ca solutia este viabila cu indeplinirea simultana a urmatoarelor doua conditii: eliminarea premierului Calin Popescu-Tariceanu din orice formula de guvernare si excluderea cooptarii PSD la guvernare", sustine liderul PD.
In opinia lui Boc, actualul prim-ministru nu mai poate justifica nici politic, nici moral prezenta sa in fruntea niciunui alt guvern.
"Calin Popescu-Tariceanu a sustinut, din calitatea sa de premier, demiterea presedintelui Romaniei la referendumul din 19 mai, iar seful statului a fost reconfirmat in functie cu 75 la suta din voturile exprimate. Pe de alta parte, Calin Popescu-Tariceanu a inlaturat de la guvernare PD, aliatul sau in alegerile din 2004, fara nicio justificare si in conditiile in care ministrii PD, prin performantele lor, au contribuit decisiv la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", precizeaza Emil Boc. Liderul PD aminteste si de faptul ca premierul a preferat 'aliante subterane cu fostul sau adversar, PSD'.
Emil Boc afirma ca PD va participa vineri, 8 iunie, la consultarile la care a fost invitat de seful statului la Palatul Cotroceni.
"In conditiile in care alegerile anticipate nu sunt sustinute de nicio formatiune parlamentara, cu exceptia PD, solutia propusa de presedintele Romaniei este cea mai apropiata de rezultatul scrutinului din 2004, precum si de realitatea confirmata de referendumul din 19 mai", sublineaza Emil Boc.

UDMR merge la Cotroceni

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) Marko Bela a declarat, pentru Rompres, ca reprezentantii acestei formatiuni vor participa, vineri, la consultari la Palatul Cotroceni, dar si-a exprimat scepticismul cu privire la gasirea unei solutii. "Suntem sceptici in ceea ce priveste finalitatea acestor discutii. Formula propusa de presedinte, PD-PNL-PLD, in opinia noastra, nu este una viabila. Nu credem intr-o asemenea varianta, dar este decizia partidelor respective", a spus Marko Bela. Potrivit liderului UDMR, ideea consultarilor presupune sa se astepte parerea fiecarui partid si apoi seful statului sa formuleze o anumita concluzie.

 

Tariceanu nu mai da ochii cu Basescu

 

Potrivit Antena 3, liberalii se vor duce la Cotroceni, dar premierul Calin Popescu Tariceanu, presedinte al Partidului National Liberal, nu va participa la consultarile anuntate de presedintele Basescu. Potrivit Antena 3, la discutiile de la Cotroceni, delegatia liberalilor va fi formata din Crin Antonescu, Norica Nicolai, Ludovic Orban, Teodor Atanasiu si Puiu Hasotti.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă