23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportBăsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu ştiu ce-i democraţia; după...

Băsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu ştiu ce-i democraţia; după ei, n-ai voie să vorbeşti

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând unei întrebări privitoare la plângerea penală depusă la adresa sa şi altor membri PDL de către USL, că “oamenii aceştia nu ştiu ce-i democraţia”, potrivit Mediafax.

Traian Băsescu a fost întrebat, într-un interviu la RRA, despre faptul că USL a depus o plângere penală împotriva a 15 persoane, între care şi preşedintele suspendat, un motiv invocat fiind că ar fi “manipulat într-o manieră grosolană” mass-media internă şi internaţională.

“Ar trebui să îmi spună un singur ziarist străin cu care eu am vorbit sau un singur ziarist român cu care eu am vorbit, înainte să facă asta. Însă, în mod categoric, oamenii aceştia nu ştiu ce-i democraţia. După ei, n-ai voie să vorbeşti”, a afirmat Băsescu.

El a mai spus în emisiunea RRA că “oamenii ăştia” de la USL fac rău românilor deoarece România riscă să fie sancţionată pentru neîndeplinirea criteriilor politice de apartenenţă la UE prin limitarea dreptului la liberă circulaţie în spaţiul european. “Marea problemă este că atunci când nu mai îndeplineşti criteriile politice rişti să nu mai poţi să circuli liber în Europa. Ponta va circula şi cu parlamentarii şi cu Antonescu, pentru că vor avea paşaport diplomatic, dar românii şi-au dobândit dreptul de a circula liber în Europa, de a munci în Europa, tinerii să-nveţe în universităţi din Uniunea Europeană”, a spus Băsescu.

El a adăugat că liderii USL ar trebui să îşi recunoască responsabilitatea în decredibilizarea ţării. “Oamenii aceştia trebuie să fie responsabili. Au dat cu piciorul la opt ani de muncă migăloasă în construcţia credibilităţii României ca stat de drept”, a mai afirmat Băsescu.

USL a depus, joi, la Parchetul ÎCCJ, plângere penală împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi a altor 14 persoane, pentru “răspândire de informaţii false”, pentru “defăimarea” ţării şi a naţiunii şi pentru “periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei”.

“Aceasta este plângerea penală pe care USL, prin grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor, a depus-o azi sub nr. 13098 la Parchetul pe lângă ÎCCJ, prin care se cere începerea urmăririi penale împotriva a 15 persoane: Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Nicuşor Păduraru, Ioan Oltean, Sebastian Lăzăroiu, Andreea Paul”, a precizat, joi, preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a susţinut că cele 15 persoane împotriva cărora s-a depus plângerea penală “au săvârşit fapte de denigrare şi de răspândire de informaţii false printr-o manipulare grosolană a opiniei publice, a organismelor europene şi internaţionale, a partenerilor interguvernamentali, a mediului public, a mass-media internaţională şi internă şi a personalităţilor europene cu privire la situaţia din România”.

Nicolăescu a menţionat că persoanele respective “au făcut afirmaţii referitoare la «o lovitură de stat», el referindu-se aici la Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, M.R.Ungureanu, dar şi la o aşa-zisă mineriadă, la distrugerea statului de drept, la acapararea justiţiei, la schimbarea procurorilor şefi de la Parchetul General şi DNA, la suprimarea funcţionării unor instituţii fundamentale, la răsturnarea democraţiei.

Nicolăescu a adăugat că aceste persoane “au încălcat grav Constituţia, respectiv articolul 30 alineatul 7”, care interzice defăimarea ţării şi a naţiunii.

“Declaraţiile publice au dus la împiedicarea activităţii autorităţilor publice române prin intimidarea lor şi supunerea lor presiunii internaţionale, având drept consecinţă crearea stării de pericol pentru economia naţională. S-a periclitat siguranţa economiei naţionale, stabilitatea monedei, siguranţa statului, credibilitatea ţării şi încrederea investitorilor în România”, a acuzat Nicolăescu.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă