7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu: Nu preşedintele face ordine în Parlamentul României

Băsescu: Nu preşedintele face ordine în Parlamentul României

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus parlamentarilor reuniţi în plen că cea mai importantă misiune a Guvernului şi a Parlamentului este să pună capăt relelor practici de guvernare. “Românii sunt revoltaţi pe bună dreptate, pentru că au fost minţiţi. Mulţi au primit în 2007-2008 mai mult decât li se putea da, iar acum sunt în situaţia de a da înapoi. Statul român nu mai poate plăti funcţionari incompetenţi şi bolnavi închipuiţi”, a spus Băsescu. “Nimic nu alimentează mai mult neîncrederea decât corupţia şi conflictele de interese”, a subliniat el.

Şeful statului a mai spus că România nu se mai poate împrumuta pentru a consuma şi că are nevoie de investiţii, potrivit Mediafax. În plus, Guvernul va semna un nou împrumut cu FMI în 2011.

Discursul preşedintelui nu a fost lipsit de incidente. La sosirea preşedintelui în sală, liderul social-democrat Victor Ponta a declarat că parlamentarii PSD “nu se simt obligaţi” să fie în sală la discurs, în condiţiile în care preşedintele României “nu asigură funcţionarea normală a Parlamentului. Social-democraţii imediat au părăsit sala plenului.

Replica lui Băsescu a fost promptă: “Este interesant, nu găsesc articolul constituţional în care preşedintele face ordine în Parlamentul României. Sunt acelaşi preşedinte corect în relaţiile cu instituţiile statului şi nu mă voi amesteca în dezbaterea parlamentară. Din câte ştiu, doar CCR poate arbitra o dezbatere de natură constituţională”, a spus el.

“Am depăşit vârful crizei economice, dar nu şi pe cel al crizei sociale”

Traian Băsescu a susţine că România a depăşit vârful crizei economice, dar nu şi pe cel al crizei sociale, că e un “optimism prudent” în privinţa relansării economice şi că pentru 2011 e prognozată o creştere economică de 2% din PIB.

“Datele statistice arată încurajator. În primul rând, putem spune că am depăşit vârful crizei economice, dar nu şi pe cel al crizei sociale. Încet, încet, economia noastră iese din recesiune, producţia industrială e deja în creştere de câteva luni. Putem vorbi despre un optimism prudent atunci când ne gândim la relansarea economică”, a declarat Băsescu.

El a mai spus că, pentru 2011 prognozele arată că România poate intra în zona de creştere pozitivă de aproximativ 2%, cu condiţia să fie accelerate reformele structurale.

Preşedintele a declarat că nu trebuie să li se promită pensionarilor mai mult decât le poate fi oferit, că trebuie să li se explice situaţia, scopul fiind garantarea sustenabilităţii sistemului de pensii publice.

Băsescu a mai spus că, în 2011, România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale. El a precizat că România are “probleme uriaşe să contracteze împrumuturi cu scadenţa la trei ani”.

Preşedintele a cerut, în discursul rostit în Parlament, solidaritate din partea tuturor partidelor politice pentru atingerea obiectivelor naţionale şi a menţionat că orice guvern ar fi instalat acum ar trebui să continue măsurile de austeritate.

“Sunt încă prea multe categorii de venituri exceptate de la impozitare”

Traian Băsescu a susţinut în faţa parlamentarilor că “sunt încă prea multe categorii de venituri exceptate de la impozitare” şi prea mulţi agenţi economici care eludează obligaţiile fiscale.

Şeful statului a mai spus că situaţia de criză economică nu justifică neplata datoriilor către stat, aşa cum nici statul nu poate să nu-şi respecte obligaţiile.

El a adăugat că solidaritatea socială presupune acest tip de egalitate între stat şi agenţii economici.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă