16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportDeputații au votat: Banii obținuți ilegal de partide nu vor mai putea...

Deputații au votat: Banii obținuți ilegal de partide nu vor mai putea fi confiscați

 

Prevederea privind confiscarea contribuțiilor financiare care nu respectă legea a fost eliminată. Camera Deputaților a adoptat, cu 176 voturi ”pentru”, 96 ”împotrivă” și șapte abțineri, modificări la Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice care include mai multe amendamente propuse de PSD, printre care și abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală care nu respectă legea. În aceste condiții,  mai multe infracțiuni din Legea finanțării partidelor se vor pedepsi doar cu amenzi, nu și cu confiscarea sumelor respective, așa cum prevede legea în vigoare. Potrivit specialiștilor în legislația electorală, există posibilitatea ca care profitul unui partid să fie mai mare comparativ cu sancțiunea de care este pasibil.

Astfel, va fi sancționată cu amenzi între 10.000 și 25.000 de lei primirea într-un an fiscal de către partidul politic din partea unui membru a unor cotizații a căror valoare însumată depășește limita de 48 de salarii de bază minime brute pe țară. Doar cu amendă va fi pedepsită primirea unor donații anuale care depășesc pragurile legale (200 de salarii pentru persoanele fizice și 500 pentru persoanele juridice). În aceeași categorie (amenzi între 10.000 și 25.000 lei) sunt incluse și sumele primite de la firme care au datorii la bugetul de stat.
De asemenea, va fi pedepsită doar cu amendă, și nu cu confiscare (între 15.000 și 50.000 lei), finanţarea de către partidul politic sau alianța politică a activităţii curente din alte surse de venit decât cele permise de legea finanțării. Un regim similar va avea și finanţarea de către partidul politic sau alianța politică a activităţii curente din împrumuturi primite cu încălcarea condițiilor legale. Aceeași amendă este prevăzută pentru folosirea de către partidul politic a  veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru alte destinaţii decât cele legale.

Citește aici care a fost traseul proiectului de lege și al amendamentelor controversate

Deputații au decis și stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice, nu numai a unuia maxim cum prevede legea în vigoare.

”Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut”, stipulează textul adoptat de deputați.

Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligația de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor și cheltuielilor realizate în anul precedent. Legislația în vigoare prevede că raportul trebuie să fie unul detaliat și, practic, PSD și ALDE au restrâns transparența finanțării partidelor.

O altă modificare vizează rolul Autoritățiie Electorale Permanente (AEP), care va fi diluat. AEP are misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor, precum și îndrumarea și ghidarea partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, precum și a candidaților independenți în respectarea legilor și a standardelor internaționale în materie. În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire și îndrumare prevalează în fața celui sancționator.  În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire și îndrumare prevalează în fața celui sancționator.

USR se adresează CCR

USR va contesta la Curtea Constituţională actul normativ prin care se aduc modificări Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, a anunţat, ieri, deputatul USR Stelian Ion.

”Vom invita toate partidele politice să se alăture demersului nostru pentru că aşa cum a fost modificată Legea finanţării partidelor politice, este foarte grav, ne întoarcem în timp, în perioada anului 2006 când finanţările se făceau discreţionar, se aduceau genţi cu bani la partid fără niciun control. (…) Iniţiatorii, e vorba de opt deputaţi şi senatori aparţinând minorităţilor naţionale au încercat doar eliminarea unui alineat dintr-un articol al legii. Senatul a respins această propunere dar în camera decizională, Camera Deputaţilor, deputaţii PSD au venit cu 99 de amendamente prin care s-a deturnat total legea de la ceea ce îşi propusese iniţial. Modificările sunt de substanţă, procedura este una interzisă de Constituţie şi vom ataca la CCR”, a afirmat parlamentarul USR.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă