13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAugustin Lazăr, despre protocoale încheiate de SRI cu Ministerul Public: Nu avem...

Augustin Lazăr, despre protocoale încheiate de SRI cu Ministerul Public: Nu avem nimic împotrivă să fie declasificate

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, marți, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că este de acord ca protocoalele încheiate de Serviciul Român de Informații (SRI) cu Ministerul Public să fie declasificate, informează Mediafax.

„Aşteptăm cu foarte mult interese ceea ce se va hotărî la CSAT, nu avem nimic împotrivă să fie declasificate (n.r. protocoalele)", a declarat Augustin Lazăr la sediul CSM.

Precizarea a fost făcută în contextul controverselor apărute în ultima perioadă, referitoare la protocoale încheiat de SRI cu diferite instituţii. Cel mai dezbătut protocol al Serviciului Român de Informaţii (SRI) este cel încheiat cu Parchetul General, care a fost adus în discuţie de asociaţiile de magistraţi. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) desecretizarea documentului. UNJR spunea că relaţiile dintre parchete şi serviciile de informaţii s-au materializat în “constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”.


Citește și: Adrian Țuțuianu: Protocoalele dintre SRI și alte instituții pot fi desecretizate numai prin hotărâre de Guvern, la inițiativa celor care sunt semnatari, pentru că sunt informații clasificate 

Președintele Comisiei parlamentare pentru Controlul activității SRI, Adrian Țuțuianu, susține că protocoalele încheiate de SRI cu alte instituții ale statului pot fi desecretizare numai prin hotărâre de Guvern și numai la inițiativa semnatarilor documentelor.


„Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi bligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile", a explicat SRI.

Preşedintele comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, declara pe 28 februarie că protocolul SRI – Ministerul Public a fost încheiat în februarie anul 2009, pe baza unor hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 „care prevedeau cooperarea dintre SRI şi ministerul Public. Strategia de apărare pentru 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale inter-instituţionale între instituţiile care au rol în asigurarea securităţii naţionale".

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă