5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportDraftul lui Liviu Dragnea pentru Palatul Victoria: Cine sunt miniștrii din Cabinetul...

Draftul lui Liviu Dragnea pentru Palatul Victoria: Cine sunt miniștrii din Cabinetul Grindeanu care ar putea face parte și din noul Guvern

Cabinetul Grindeanu a fost acuzat că are 236 de restanțe, potrivit evaluării PSD. Însă, mai mulți miniștri din Executivul repudiat s-ar putea regăsi și în viitorul guvern social-democrat.

Debarcarea lui Grindeanu din funcția de premier a declanșat discuțiile despre componența viitorului cabinet. După ce și-a trântit propriul premier, președintele PSD, Liviu Dragnea, începe să-i reevalueze pe subordonații acestuia, luând în calcul păstrarea unora dintre ei la Palatul Victoria.


Printre cei care vor face parte și din viitorul Executiv se află demnitari precum Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Carmen Dan (Interne), Lia Olguţa Vasilescu (Muncă), potrivit unor surse din partid. De asemenea, ar urma să rămână în Guvern Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, Mihai Tudose, ministrul Economiei, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Europene. Și trei dintre cei patru foști miniștri ALDE ar urma să-și păstreze portofoliile. Este vorba despre Teodor Meleșcanu, la Externe, Grațiela Gavrilescu, la Mediu, și Toma Petcu, la Energie. 

Această decizie vine în condițiile în care, potrivit raportului de evaluare întocmit de Darius Vâlcov, bilanțul Guvernului Grindeanu ar fi fost dezastruos. Doar 50 de măsuri ar fi fost îndeplinite (13%), 107 realizate parțial (27%), 236 de măsuri neîndeplinite (60%).



Prin urmare, arată surprinzător ideea păstrării unor demnitari precum Mihai Tudose (Economie). Pe zona economică au fost identificate 17 măsuri neîndeplinite, două realizate parțial și zero realizate. Printre eșecuri se află nerealizarea transferului ELCEN în patrimoniul Capitalei sau a programului pentru atragerea investițiilor străine. De asemenea, Fondul Suveran de Dezvoltare de Investiții, solicitat expres de Liviu Dragnea, este o măsură parțial nerealizată.

Favoritele lui Dragnea, tratate cu indulgență

Printre numele vehiculate pentru viitorul Executiv se află și Rovana Plumb (Fonduri Europene), deși în acest domeniu se înregistrează șapte măsuri neîndeplinite și una singură îndeplinită. În acest domeniu s-au identificat restanțe precum simplificarea procedurilor, bareme standard pentru costuri unitare, sau simplificarea legislației pentru pro-iectele de investiții. 

Și în domeniul Muncii s-au înregistrat patru restanțe, 23 de măsuri realizate parțial și nouă îndeplinite, ceea ce nu e un obstacol în calea păstrării Olguței Vasilescu în viitorul Executiv. De remarcat că Legea salarizării unitare este trecută la capitolul realizări, cu toate că a generat numeroase controverse și proteste ale sindicatelor. La capitolul nerealizări figurează întârzierea stopării activității firmelor care folosesc muncă nedeclarată sau reducerea vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puțin trei copii.

La rândul său, Sevil Shhaideh pare de neclintit din Guvern, deși are trei măsuri neîndeplinite, 14 măsuri realizate doar parțial și o singură măsură îndeplinită. Vorbim despre întârzierea reglementării serviciilor publice, depolitizarea managementului public de la nivelul de subsecretar de stat în jos. O altă restanță ar fi interzicerea unei instituții publice de a cere cetățeanului sau persoane juridice un act sau document pe care îl are deja altă instituție.

În alte cazuri, cantitatea a primat în fața calității. Carmen Dan va supraviețui în viitorul Executiv, fie care premier,  fie ca ministru de Interne cu toate că pe zona de afaceri interne s-au identificat zero măsuri îndeplinite, șapte măsuri realizate parțial și una neîndeplinită. Aceasta vizează arhivele naționale – analiza stării de fapt și asigurarea dotărilor pentru o bună conservare a dosarelor.  




Teodor Meleșcanu, păstrat la Externe

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îl vrea în continuare ministru de Externe pe Teodor Meleșcanu, deși în acest domeniu Vâlcov a enumerat nu mai puțin de 14 măsuri neîndeplinite și șase realizate parțial. Unul dintre capetele de acuzare a provocat deja controverse – dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Paradoxal, un asemenea reproș vine pe un domeniu care este gestionat de un demnitar cunoscut pentru declarațiile favorabile apropierii de Rusia. Dincolo de acest subiect controversat, ministrului de Externe i se reproșează faptul că nu a relansat relațiile cu țările emergente din Asia, America Latină și Africa.

ALDE l-ar putea menține și pe Toma Petcu la Energie, cu toate că el are la activ nouă măsuri neîndeplinite și trei realizate parțial. E vorba de subiecte cu miză: revizuirea legislației în domeniul petrolului și gazelor naturale, revitalizarea producției de cărbune, mărirea potențialului hidroenergetic sau promovarea producerii energiei din surse regenerabile.

Și Grațiela Gavrilescu (ALDE) ar putea fi păstrată la Ministerul Mediului  (Mediu) chiar dacă Darius Vâlcov i-a găsit cinci măsuri neîndeplinite și trei realizate parțial. Reprezentanta ALDE nu a realizat programul 20.000 de stații de alimentare pentru mașini electrice, programul pentru protecția mediului, monitorizarea și îmbunătățirea calității aerului, sau programul pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor.  

Grindeanu, scos țap ispășitor

Președintele PSD, Liviu Dragnea, recunoaște că mulți dintre miniștri se vor regăsi în viitorul Guvern, în ciuda unui raport de evaluare negativ. El a explicat că nu miniștrii au fost vinovați de întârzierea implementării măsurilor din programul de guvernare, ci premierul Grindeanu, prin „lipsa unei coordonări efective a activității miniștrilor”. În acest scenariu, un singur om, premierul, este vinovat pentru toate cele 236 de restanțe.”Majoritatea miniștrilor veneau și la mine și la partid plângându-se că nu reușesc să aibă o comunicare corectă, normală cu premierul, că sunt blocaje administrative pe care trebuie să le rezolve premierul”, a pretins Dragnea.



Singurul ministru care a anunțat că nu va mai face parte din noul Executiv este Șerban Valeca, cel care a deținut portofoliul Cercetării. Acesta a anunțat, duminică, că nimic nu îl va mai putea determina să își schimbe opțiunea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă