12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAsociațiile magistraților critică declarația comună a CSM, ÎCCJ și PÎCCJ

Asociațiile magistraților critică declarația comună a CSM, ÎCCJ și PÎCCJ

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Magistraților din România (AMR), dar și judecătoarea Gabriela Baltag, membră CSM, au condamnat dur declarația comună semnată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Parchetul General, prin care cele trei instituții și-au asumat “angajamentul sistemului judiciar român de continuare și intensificare a eforturilor de luptă împotriva corupției prin toate mijloacele legale”. 

“Semnarea unui «angajament comun» judecători – procurori a condus la amestecarea în ochii opiniei publice a celor două funcții, cea de acuzare, pe de-o parte, și cea de judecată, pe de altă parte, cu consecințe directe asupra aparenței de independență a justiției și implicit a încrederii cetățenilor în aceasta”, susține UNJR, care cere CSM și ÎCCJ să revoce declarația asumată în comun cu Parchetul General.





La rândul său, reprezentanții AMR precizează că “nu înțelegem, din perspectiva statutului magistraților, ce înseamnă angajamentul de intensificare a eforturilor de luptă împotriva corupției, prin mijloace legale, dat fiind că procurorii trebuie să respecte legea, drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor în etapa efectuării urmăririi penale, iar judecătorii trebuie să respecte aceleași lucruri în faza de judecată, diferită de prima nu doar cronologic, ci și de procedură, respectiv finalitate”. 

Un alt critic al declarației comune este judecătoarea Gabriela Baltag, care este de părere că “judecătorii nu au voie să se așeze, în numele adevărului pe care-l înfăptuiesc, la o masă cu procurorii”.

Ca răspuns la aceste critici, CSM a precizat că declarația comună dezaprobată astăzi de magistrați face parte din Strategia națională anticorupție 2016 – 2020 și a fost semnată inițial în octombrie anul trecut, cea de a cum fiind doar o recon­firmare a ei, sub aceeași formă. Mai mult, CSM susține că anul trecut, când adoptarea declarației a fost hotărâtă în plenul CSM, nu a existat nicio obiecție asupra conținutului ei, nici măcar din partea Gabrielei Baltag, prezentă atunci în plen.

 

 

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă