4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportArhiva SIPA. Monica Macovei susține că a decis, în calitate de ministru...

Arhiva SIPA. Monica Macovei susține că a decis, în calitate de ministru al Justiției, să refuze orice informare venită de la fostul serviciu secret

Monica Macovei a declarat, sâmbătă, într-o postare pe Internet, că ea a decis, în anul 2005, când era ministru al Justiției, să nu mai primească nicio informare venită de la SIPA – fostul serviciu secret al Ministerului.

„Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie", a scris fostul ministru Monica Macovei pe Facebook.

Monica Macovei subliniază că, înainte ca ea să preia portofoliul Ministerului Justiţiei, toate informările de la SIPA ajungeau la ministrul Justiției iar ministrul decidea ce face cu ele.

“Înaintea mea, toate aceste informări, indiferent dacă ele priveau acte de corupţie sau bârfe sau orice priveau ele, treceau pe la ministru şi ministrul decidea ce face cu ele. Ori, dacă este vorba despre corupţie sau crimă organizată trimiţi tu – DGPA, din oficiu, direct la Parchet sau, dacă este vorba despre deţinuţi sau despre personalul care face abuzuri din penitenciare, trimiţi la conducerea penitenciarelor. Deci, am decis ca la mine să nu vină nicio informare despre magistraţi”, a susţinut Monica Macovei.

Monica Macovei a afirmat că a desfiinţat SIPA ca măsură de independenţă a justiţiei, întrebându-se de ce miniştrii dinaintea sa care au primit aceste informări nu au desfiinţat SIPA.

“Îmi pun şi eu o întrebare retorică: toţi miniştrii dinaintea mea au primit aceste informări şi nimeni nu l-a desfiinţat. De ce n-au făcut-o? Vreau să insist încă o dată pe următorul lucru: este fals, este o minciună faptul că aş fi sustras documente, sau că aş fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Şi n-am avut niciun interes, decât să-l desfiinţez tocmai ca o măsură de independenţă a justiţiei”, a conchis Macovei.

Dana Gîrbovan i-a adresat public fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei o serie de întrebări referitoare la arhiva SIPA, după ce Macovei a susţinut că nu se aştepta ca un magistrat "să intre într-un joc cu informaţii nereale şi insinuări, care are scop decredibilizarea justiţiei".

"A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006 (n.r. privind desfiinţarea SIPA)? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia? Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, şi data desfiinţării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat? Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2006, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioada au activat? De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?", a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă