6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAntonescu, despre RAPORTUL MCV: La prima vedere e scris mic, trebuie să-mi...

Antonescu, despre RAPORTUL MCV: La prima vedere e scris mic, trebuie să-mi pun ochelarii să-l citesc

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că va face aprecieri asupra raportului Comisiei Europene în privinţa MCV după ce îl va lectura complet în original, informează Mediafax.

El a menţionat că la prima vedere “e scris mic”.

Antonescu a fost întrebat de jurnalişti ce părere are în privinţa raportului Comisiei Europene asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

“Dacă vorbim de MCV, daţi-mi voie să studiez raportul, originalul complet, şi după aceea vorbim pe larg în cunoştinţă de cauză”, a replicat Antonescu, menţionând că în ceea ce priveşte subiectul imunităţii parlamentare îşi menţine punctul de vedere exprimat înainte de publicarea raportului CE.

Citeşte şi Comisia Europeană CRITICĂ România în raportul MCV: Nu există independenţă în Justiţie

De asemenea, liderul PNL a fost întrebat cum este documentul “la prima vedere”.

“La prima vedere e scris mic, trebuie să-mi pun ochelarii să-l citesc”, a răspuns Antonescu.

Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu.

“S-au înregistrat progrese, dar din raport se înţelege foarte bine că mai sunt lucruri de făcut”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Citeşte şi REACŢII la raportul CE pe Justiţie. Ponta: Am văzut presiuni extraordinare împotriva judecătorilor

Oficialul UE a spus că Guvernul român a începlinit multe dintre recomandările CE privind statul de drept, dar nu pe toate.

Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Comisia susţine că deşi respectarea Constituţiei şi a hotărârilor pronunţate de Curtea Constituţională a fost restabilită, nerespectarea independenţei sistemului judiciar şi instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare rămân o sursă de îngrijorare.

În raportul Comisiei se subliniază, de asemenea, importanţa numirii unui nou Procuror General şi a unei noi conduceri a Direcţiei Naţionale Anticorupţie care să se bucure de încrederea opiniei publice şi care să facă dovada independenţei, integrităţii şi profesionalismului necesare pentru obţinerea unor rezultate concrete în combaterea corupţiei.

Recomandările Comisiei subliniază, de asemenea, responsabilitatea pe care o au miniştrii şi parlamentarii în a oferi un exemplu în materie de respectare a integrităţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă