10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAngajații din penitenciare susțin că trebuie să fie despăgubiți alături de deținuți...

Angajații din penitenciare susțin că trebuie să fie despăgubiți alături de deținuți pentru supraaglomerația din închisori

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) susţine că în închisorile din România capacitatea de detenţie va creşte doar cu peticeli interne și susține că angajaţii penitenciarelor ar trebui să fie despăgubiţi, alături de deţinuţi, pentru condiţiile improprii, informează Mediafax.

"Ne lipsesc o mie de locuri ca şi condiţii de detenţie. Au început demersuri, spune domnul ministru, pentru constuirea unor penitenciare la Caracal şi Berceni. Trebuia emisa o Hotărâre de Guvern pentru achiziţionarea studiilor de fezabilitate. Trebuie să faci un proiect înainte, să ştii cât costă şi să faci efectiv construcţia. Acea hotărâre nu a fost emisa niciodată. Nici nu mai există şanse, chiar dacă din greşeală s-ar emite această hotărâre.Nu mai este timpul fizic ca până la final anului, pe timpul exerciţiului bugetar, să cheltuim acei bani. Studiile nu se mai pot face în 2017. În 2017 şi în 2018 capacitatea legală de detenţie în România nu va creşte cu niciun loc, decât cu peticeli interne. Mai reparăm o aripă, mai extindem o secţie. Nu vom păcăli CEDO, mai devreme sau mai târziu vom fi amendaţi. Nu doar deţinuţii trebuie să primească nişte bani pentru că au avut o detenţie în condiţii improprii, ci şi noi", a declarat liderul SNLP, Ştefan Teoroc.

Precizările au fost făcute la sediul Ministerului Justiţiei, unde sindicaliştii au fost invitaţi pentru discuţii pe tema condiţiilor din închisori, în contextul deciziei pilot a CEDO din aprilie, potrivit căreia statul român are la dispoziţie şase luni pentru prezentarea unui calendar precis pentru punerea în aplicare a măsurilor adecvate pentru rezolvarea problemelor care au dus la încălcarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Tudorel Toader a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu sindicaliştii din penitenciare, nemulţumiţi de condiţii şi de salarii, că "orice problemă reală are o soluţionare favorabilă", menţionând că urmează ca unii deţinuţi să iasă mai devreme din închisori.

În legătură cu penitenciarul din Berceni ce urmează să fie construit, Tudorel Toader a precizat că proiectul de hotărâre de Guvern a fost trimis Executivului pentru achiziţionarea studiului de fezabilitate, iar referitor la construcţia închisorii de la Calafat, ministrul a spus că a cerut lămuriri suplimentare Ministerului Apărării Naţionale pentru a vedea care au fost considerentele primului aviz negativ, având în vedere că penitenciarul este în apropierea unităţii de la Deveselu.

Angajaţii din penitenciare sunt nemulţiumiţi şi de modificarea legii pensiilor speciale.

"Este singura categorie de salariaţi din structura de apărare naţională ale căror pensii sunt raportate la veniturile nete, inclusiv pensiile speciale de parlamentari sunt raportate la venituri brute. Ale noastre sunt raportate la venituri nete, în practică se materializează în înjumătăţirea pensiilor cu care vor ieşi la capatul unei cariere, destul de dure într-un sistem ca al nostru, salariaţii din penitenciare şi nu numai", a mai spus Teoroc.

Între timp, protestele angajaţilor din penitenciare, începute la 1 august, prin refuzul de a efectua ore suplimentare, continuă pe durată nedeterminată. Sindicaliştii ameninţă că urmează pichetări ale penitenciarelor şi acţiuni de protest la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă