15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportRăzboi între premierul Tudose și Lia Olguța Vasilescu, pe pensiile militarilor. Miza:...

Război între premierul Tudose și Lia Olguța Vasilescu, pe pensiile militarilor. Miza: 5 miliarde de lei. De ce se teme ministrul Muncii | ANALIZĂ

La nivelul Executivului se pregătește o ordonanță de urgență prin care pensiile din Poliția, Armată și servicii secrete ar putea să scadă. În 2016, România a alocat 5,4 miliarde de lei pentru a plăti pensiile militarilor.

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), susține că, la ședința de guvern din 3 august, Guvernul ar urma să adopte o ordonanță de urgență prin care se schimbă modul de calcul pentru pensiile polițiștilor. Modificările ar urma să vizeze Legea pensiilor militare de stat, afectându-i pe polițiști, militari și anagajați ai serviciilor secrete. ”Va fi majorată vârsta concomitent cu micșorarea cuantumului pensiei”, a susținut Coarnă.

În acest moment, angajații din MAI și Armată pot beneficia de o pensie de până la 80 % din salariul brut din instituțiile respective. Pensiile speciale nu se bazează pe principiul contributivității.  Odată cu adoptarea ordonanței, pregătită de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, aceste privilegii ar urma să dispară.

Informațiile neoficiale despre emiterea ordonanței de urgență sunt alimentate și de anunțul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, de convocare a unei sesiuni extraordinare între 2 și 4 august. Guvernul nu poate emite ordonanțe de urgență în timp ce Parlamentul este în vacanță.

Declarații contradictorii

Deocamdată, declarațiile oficialilor guvernamentali reflectă poziții diferite. Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a spus, recent,  că 100.000 de pensii speciale au echivalentul a patru milioane de pensii mici. Lia Olguța Vasilescu este o apropiată a președintelui PSD, Liviu Dragnea, care se teme că nu vor fi suficiente încasări la buget pentru susținerea altor promisiunii ale social-democraților.



În schimb, premierul Mihai Tudose pare să nu fie de acord cu ministrul Muncii. ”Celebrele pensii militare… care au cauzat nişte hemoragii extraordinare în sistemele militare. Toată lumea vrea să iasă la pensie acum, să nu se modifice legea ca să nu cumva să nu o mai prindă pe aia bună. Pleacă mii de oameni din sistem, la vârste la care (…) trebuiau să aducă plus valoarea în sistemele din care fac parte. Nu se va întâmpla aşa ceva. Ministrul Ţuţuianu a găsit o formulă prin care acest sistem să rămână în vigoare, indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor”, a spus premierul. Pe aceeași linie a mers și ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu. ” Algoritmul de calcul al pensiilor trebuie să rămână acelaşi şi nivelul veniturilor trebuie să fie acela care să asigure respect pentru cei care servesc sistemul naţional de securitate, indiferent că vorbim de Armată, Poliţie, servicii secrete, Serviciul de Protecţie şi Pază”, a afirmat Ţuţuianu.

Cât ne costă pensiile militare

”România liberă” a dezvăluit că în 2016 s-au alocat 5, 4 miliarde de lei pentru pensiile speciale ale militarilor. Din datele oferite de Ministerul de Finanțe, reiese că cea mai mare parte a beneficiarilor pensiilor speciale pentru militari nu sunt foștii angajați ai Ministerului Apărării, ci cei ai Internelor și ai SRI. În 2016, au fost 75.458 de beneficiari în cadrul MApN, 69.180 de la Ministerul de Interne și 9.414 de la SRI. De pensiile speciale pentru militari beneficiază și foștii ofițeri de Securitate. Această sumă este confirmată și de date mai recente, centralizate de Mediafax, care se referă la anul 2017 și potrivit cărora se plătesc lunar în jur de 480  de milioane de lei pentru pensiile speciale.
Pe lângă militari, există și alte categorii care au pensii speciale, cum ar fi foștii magistrați sau foștii parlamentari.

PNL cere demisii
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor Ovidiu Raeţchi (PNL)  susţine că în cazul în care pensiile militarilor vor fi diminuate prin OUG premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, trebuie să demisioneze.

”În spaţiul public au reapărut informaţii potrivit cărora Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care modifică Legea pensiilor din apărare şi ordine publică, acesta fiind şi principalul motiv pentru care Liviu Dragnea a anunţat, tocmai sâmbătă dimineaţa, prin SMS, convocarea Parlamentului pentru sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare. Efectul acestei ordonanţe de urgenţă va fi unul singur: diminuarea pensiilor din apărare şi ordine publică. Dacă informaţia este una adevărată, în contextul în care atât ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, dar şi premierul Mihai Tudose au dat asigurări publice că acest lucru nu este adevărat, atunci cei doi dau dovadă de o iresponsabilitate de neconceput şi în mod clar trebuie să demisioneze”', afirmă deputatul PNL

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă