Război între premierul Tudose și Lia Olguța Vasilescu, pe pensiile militarilor. Miza: 5 miliarde de lei. De ce se teme ministrul Muncii | ANALIZĂ

de Romulus Georgescu , 31 iulie 2017 - stire actualizata la ora 20:01, 31 iulie 2017
Război între premierul Tudose și Lia Olguța Vasilescu, pe pensiile militarilor. Miza: 5 miliarde de lei. De ce se teme ministrul Muncii | ANALIZĂ

La nivelul Executivului se pregătește o ordonanță de urgență prin care pensiile din Poliția, Armată și servicii secrete ar putea să scadă. În 2016, România a alocat 5,4 miliarde de lei pentru a plăti pensiile militarilor.

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), susține că, la ședința de guvern din 3 august, Guvernul ar urma să adopte o ordonanță de urgență prin care se schimbă modul de calcul pentru pensiile polițiștilor. Modificările ar urma să vizeze Legea pensiilor militare de stat, afectându-i pe polițiști, militari și anagajați ai serviciilor secrete. ”Va fi majorată vârsta concomitent cu micșorarea cuantumului pensiei”, a susținut Coarnă.

În acest moment, angajații din MAI și Armată pot beneficia de o pensie de până la 80 % din salariul brut din instituțiile respective. Pensiile speciale nu se bazează pe principiul contributivității.  Odată cu adoptarea ordonanței, pregătită de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, aceste privilegii ar urma să dispară.

Informațiile neoficiale despre emiterea ordonanței de urgență sunt alimentate și de anunțul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, de convocare a unei sesiuni extraordinare între 2 și 4 august. Guvernul nu poate emite ordonanțe de urgență în timp ce Parlamentul este în vacanță.

Declarații contradictorii

Deocamdată, declarațiile oficialilor guvernamentali reflectă poziții diferite. Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a spus, recent,  că 100.000 de pensii speciale au echivalentul a patru milioane de pensii mici. Lia Olguța Vasilescu este o apropiată a președintelui PSD, Liviu Dragnea, care se teme că nu vor fi suficiente încasări la buget pentru susținerea altor promisiunii ale social-democraților.În schimb, premierul Mihai Tudose pare să nu fie de acord cu ministrul Muncii. ”Celebrele pensii militare... care au cauzat nişte hemoragii extraordinare în sistemele militare. Toată lumea vrea să iasă la pensie acum, să nu se modifice legea ca să nu cumva să nu o mai prindă pe aia bună. Pleacă mii de oameni din sistem, la vârste la care (...) trebuiau să aducă plus valoarea în sistemele din care fac parte. Nu se va întâmpla aşa ceva. Ministrul Ţuţuianu a găsit o formulă prin care acest sistem să rămână în vigoare, indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor”, a spus premierul. Pe aceeași linie a mers și ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu. ” Algoritmul de calcul al pensiilor trebuie să rămână acelaşi şi nivelul veniturilor trebuie să fie acela care să asigure respect pentru cei care servesc sistemul naţional de securitate, indiferent că vorbim de Armată, Poliţie, servicii secrete, Serviciul de Protecţie şi Pază”, a afirmat Ţuţuianu.

Cât ne costă pensiile militare

”România liberă” a dezvăluit că în 2016 s-au alocat 5, 4 miliarde de lei pentru pensiile speciale ale militarilor. Din datele oferite de Ministerul de Finanțe, reiese că cea mai mare parte a beneficiarilor pensiilor speciale pentru militari nu sunt foștii angajați ai Ministerului Apărării, ci cei ai Internelor și ai SRI. În 2016, au fost 75.458 de beneficiari în cadrul MApN, 69.180 de la Ministerul de Interne și 9.414 de la SRI. De pensiile speciale pentru militari beneficiază și foștii ofițeri de Securitate. Această sumă este confirmată și de date mai recente, centralizate de Mediafax, care se referă la anul 2017 și potrivit cărora se plătesc lunar în jur de 480  de milioane de lei pentru pensiile speciale.
Pe lângă militari, există și alte categorii care au pensii speciale, cum ar fi foștii magistrați sau foștii parlamentari.

PNL cere demisii
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor Ovidiu Raeţchi (PNL)  susţine că în cazul în care pensiile militarilor vor fi diminuate prin OUG premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, trebuie să demisioneze.

”În spaţiul public au reapărut informaţii potrivit cărora Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care modifică Legea pensiilor din apărare şi ordine publică, acesta fiind şi principalul motiv pentru care Liviu Dragnea a anunţat, tocmai sâmbătă dimineaţa, prin SMS, convocarea Parlamentului pentru sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare. Efectul acestei ordonanţe de urgenţă va fi unul singur: diminuarea pensiilor din apărare şi ordine publică. Dacă informaţia este una adevărată, în contextul în care atât ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, dar şi premierul Mihai Tudose au dat asigurări publice că acest lucru nu este adevărat, atunci cei doi dau dovadă de o iresponsabilitate de neconceput şi în mod clar trebuie să demisioneze”', afirmă deputatul PNL

 

Comentarii

 • gogu

  31 iulie 2017 19:58

  O solutie ar fi desfintarea pensiilor normale, astia sa traiasca dintr-un ajutor dat de psd-ul pe care il tot voteaza, si asa pensiile speciale vor creste nestingherite. Un cacanar de politist cu liceul si bacalaureat luat copiind, sa aiba o pensie de cel putin 13500 lei pe luna si sa iasa la 40 ani sau 36 sa aiba timp sa-i cheltuie. bineinteles plimbindu-se cu dragnea in brazilia si pe unde mai merge marele teleormanean.

  raspunde comentariului
 • Menix

  31 iulie 2017 15:54

  NU MI SE PARE NORMAL.Trebuie facut un salar mediu sa spunem ca e 3000 roni si ala mare e 6000 adunate fac 9000 iar media 4500.E,plecand de la aceasta medie nimeni in statul roman sa nu poata sa ia pensie indemnizatie ,mamele alocatie mai mare de 5100 ron cu toate sporurile.Ca nu poti da tu stat la media de venit acumulata de romani in roni.Aia e o parodie cu 1800 euro a mame ca in Germania.Pai ce noi traim in Germania?Mama nu a luat nimic si comunistii socializau si incurajau nasterea.ce e.aia 35.000,70.000 roni?Si daca ai fost pilot sau chirurg cred ca 3000 roni ajung.Sau aia au tortionat si au de 10 ori mai mult ca victima...frumos stat...nu se poate mama ia sub 1000.La fel plata retroactiva pt o pensie min sa zicem 800 roni tineri de afara sa plateasca 600 ron an.Atunci se strang bani la pensii garla iar tanarul minim asigurat la batranete,altii platind si pt el,simplu.

  raspunde comentariului
 • Menix

  31 iulie 2017 15:49
 • nastratin

  31 iulie 2017 12:34

  Nu merge nici o comună fără agă. Bagă pensia! Chiar de rămâne în comună numai primarul, aga și popa.

  raspunde comentariului
 • ghiocel trandafir poanta

  31 iulie 2017 10:23

  atentie olguto ca vine goarna cu fostii militeni semianalfabeti si-si arunca chipiile .

  raspunde comentariului
 • Catalin

  31 iulie 2017 9:50

  pensiile speciale asa cum sunt in prezent trebuie eliminate. Principiul contributivitatii trebuie sa stea la baza de calcul a tuturor pensiilor..

  raspunde comentariului
 • Radulescu Traian

  31 iulie 2017 9:12

  De ce nu si pensiile celor din JUSTITIE?

  raspunde comentariului
 • Victor Goliac

  31 iulie 2017 8:56

  Nu prea inteleg de ce se tot vorbeste despre "spatiul public" ca despre o sperietoare. Conform legislatiei din Romania oricine are dreptul sa-si exprime opinia ! Ni mai este Ceausescu presedinte ! Dna Carmen Dan a facut amenintari serioase la adresa acestor vorbareti. Nu am inteles suntem din nou sub controlul SRi ? Si daca asa stau lucrurile atunci ar fi bine sa iesim din EU si sa nu mai comentam ca oameni dintr-o democratie !

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design