7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportAna Birchall, despre acuzațiile procurorilor anticorupție în dosarul Ordonanței 13: Este pentru...

Ana Birchall, despre acuzațiile procurorilor anticorupție în dosarul Ordonanței 13: Este pentru prima dată când aud așa ceva

Fostul ministru interimar al Justiției, Ana Birchall, a susținut, luni, că nu deține informații privind noile acuzații ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în cazul adoptării Ordonanței 13.

„Nu știu, e pentru prima dată când aud așa ceva. Ăsta este adevărul. Mandatul meu a fost să asigur buna funcționare administrativă a activității curente a ministerului și asta am făcut. Nu a fost o întrebare care să-mi fie semnalată. Dacă sunt asemenea întrebări, cei care sunt îndrituiți vor răspunde acestor întrebări, eu nu speculez”, a spus Ana Birchall, întrebată cu privire la dispariția de documente din Ministerul Justiției în dosarul adoptării OUG 13.

Și purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a vorbit, luni, despre decizia DNA de a declina dosarul Ordonanței 13 la Parchetul General. Întrebat despre acuzația de distrugere de probe, acuzație adusă de DNA, luni, în motivarea deciziei de a declina dosarul Ordonanței 13 la Parchetul General, Adrian Dobre a răspuns:  „PSD nu poate să facă o evaluare a unei anchete în curs. Vom vedea care sunt probele sau care sunt detaliile pe care le oferă Justiția din acest punct de vedere. Nu știm care sunt lucrurile interne din Ministerul Justiției. Deocamdată faptul că DNA a trimis acest dosar mi se pare un gest oarecum firesc. Ordonanța 13, știți foarte bine și conform sentinței sau a punctului de vedere foarte clar pe care l-a avut Curtea Constituțională a fost legală și temeinică. Punctul de vedere al PSD este același cu al Curții Constituționale, deci cred că lucrurile vor fi lămurite cât mai repede, pentru că această discuție despre abilitatea Guvernului de a emite ordonanțe – pentru că, de fapt, despre asta se discută – trebuie clasată cât mai repede, pentru ca Guvernul trebuie să își continue activitatea cu motoarele la maxim”.



În ceea ce privește acuzația de distrugere a unor probe, purtătorul de cuvânt al PSD a precizat că va da declarații despre acest subiect dacă va fi cazul. „E doar un zvon, nu avem niciun fel de date despre acest lucru”.

Procurorii anticorupție au acuzat Ministerul Justiției că a distrus avizul negativ primit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în dosarul privind modul în care a fost emisă Ordonanța 13. Totodată, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a clasat plângerea privind infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru că nu au găsit indicii care să confirme acuzația și că a declinat celelalte cinci infracțiuni descoperite către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 


După întocmirea proiectului de Ordonanță de Urgență, Ministerul Justiției a primit avize negative de la majoritatea instituțiilor din domeniul judiciar, atât legate de fondul proiectelor, cât și în legătură cu intenția  promovării prin OUG, în sensul că nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a justifica urgența. Și specialiștii din cadrul Ministerului Justiției au întocmit șase note prin care exprimau critici la adresa proiectelor amintite. 

 

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă