7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportAUDIO. Hans Klemm: Este potrivit ca ambasadorul SUA să comenteze, când evoluţiile...

AUDIO. Hans Klemm: Este potrivit ca ambasadorul SUA să comenteze, când evoluţiile din România ameninţă abilitatea sa de a fi un partener democratic

Prezent la Iaşi, pentru ceremoniile de comemorare a 75 de ani de la pogromul împotriva evreilor care a avut loc în capitala Moldovei în 1941, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a explicat pentru postul local Radio HIT de ce intervine diplomaţia americană, uneori până la detaliu, în viaţa politică a României.

Sunt aici ca să apăr interesele SUA, să promovez interesele SUA şi asta include şi securitatea noastră. Iar un mijloc de a face asta este prin întărirea parteneriatului strategic dintre ţările noastre. Şi ceea ce SUA ar aprecia cel mai mult să vadă la partenerul său român este că este unul democratic, prosper şi care va continua să contribuie la securitatea noastră reciprocă. Atunci interesul nostru comun este să întărim economia României, instituţiile sale democratice, să întărim capacitatea sa de a contribui la securitatea reciprocă”, a arătat Hans Klemm.

Ambasadorul a precizat că a fost sfătuit de colegi de-ai săi, dar şi de localnici, să fie cât mai direct în declaraţiile sale publice tocmai pentru că “românii preţuiesc stilul direct, că acesta este un lucru foarte bine primit aici”. 

Pe de altă parte, Hans Klemm şi-a exprimat speranţa că, la rândul lor, americanii vor face alegerea corectă în ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, în alegerile prezidenţiale din toamnă. 

Iată mai jos răspunsurile complete ale lui Hans Klemm: 

Destui politicieni din România vă acuză de faptul că dumneavoastră, ca ambasador, vă pronunţaţi prea direct şi tăios asupra unor chestiuni interne ale României – un exemplu: aţi spus în preajma alegerilor din 5 iunie că românii nu ar trebui să aleagă politicieni asupra cărora planează acuzaţii de corupţie. Cum le răspundeţi acestor politicieni?

Hans Klem: În timp ce mă pregăteam să devin ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, vorbind cu americani cu multă experienţă în spaţiul românesc, inclusiv predecesori de-ai mei, dar şi cu români care au emigrat în SUA, un lucru pe care l-am auzit adeseori de la aceştia a fost că românii preţuiesc stilul direct, că acesta este un lucru foarte bine primit aici. Şi că francheţea este un lucru pe care îl apreciază în relaţia cu Statele Unite, că vor să audă un răspuns onest din partea reprezentanţilor SUA. Şi am luat acest lucru în seamă şi am încercat să fiu pe cât se poate de direct posibil atâta cât poate fi acceptabil în comentariile mele. Care e, până la urmă, rolul meu aici ca ambasador al SUA? Sunt aici ca să apăr interesele SUA, să promovez interesele SUA şi asta include şi securitatea noastră. Iar un mijloc de a face asta este prin întărirea parteneriatului strategic dintre ţările noastre. Şi ceea ce SUA ar aprecia cel mai mult să vadă la partenerul său român este că este unul democratic, prosper şi care va continua să contribuie la securitatea noastră reciprocă. Atunci interesul nostru comun este să întărim economia României, instituţiile sale democratice, să întărim capacitatea sa de a contribui la securitatea reciprocă. Şi atunci consider că este potrivit ca ambasadorul SUA să comenteze, să îşi împărtăşească observaţiile când evoluţiile din România ameninţă abilitatea sa de a fi un partener democratic, puternic şi prosper.

Probabil ştiţi că Donald Trump este un „hit” destul de mare şi în România. A devenit cumva candidatura lui Donald Trump şi reacţiile externe la ideile exprimate de acesta un soi de full time job pentru diplomaţia americană? Însuşi preşedintele Obama a spus că cel mai întâlnit subiect în discuţiile sale cu lideri din lumea întreagă îl reprezintă Donald Trump. Aşadar – a devenit Donald Trump un job full time pentru diplomaţii americani?

H.K.: Posibil, nu pot să vorbesc decât în numele meu şi răspunsul meu este nu. Cred cu tărie că poporul american va face alegerea corectă în noiembrie şi ne vom bizui pe înţelepciunea acestuia pe măsură ce data alegerilor se apropie.

Deci speraţi că vor face alegerea corectă…

H.K: Sunt sigur că o vor face.

Puteţi asculta aici înregistrarea audio a declaraţiilor ambasadorului SUA la Bucureşti.

 

 

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă