5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportRusia iese la atac

Rusia iese la atac

UPDATE 22.45: Contributors.ro a arătat, într-o luare de poziţie, că ambasadorul Oleg Malginov ar fi fost binevenit să-şi expună părerea într-un mod argumentat, nu recurgând la insulte.

”Consideram ca domnul ambasador Oleg  Malginov a recurs la jigniri inacceptabile intr-o lume civilizata,  iar limbajul utilizat il dezonoreaza. Nici un diplomat care se respecta nu poate spune despre coordonatorul raportului de condamnare a comunismului in Romania ca este “orice badaran” fara sa riste un blam general. Articolul lui Vladimir Timaneanu si al lui Marius Stan, Ispita fascistă a tovarășului Putin, publicat pe site-ul Contributors in data de 23 martie, este bazat pe fapte si pe argumente istorice. Site-ul Contributors.ro este un site de opinii, dedicat libertatii, deschis diferitelor curente de idei.(…)Domnul Oleg Malginov ar fi fost binevenit sa-si expuna in mod argumentat punctul de vedere – poate sa explice, sa ia atitudine, sa discute rational, nu sa recurga la insulte”, se arată pe site-ul Contributors.

—-

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malginov, a criticat, într-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei, un articol scris de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan pe Contributors.ro și preluat de România liberă. Malginov își exprimă dezamăgirea față de articolul ”Ispita fascistă a tovarăşului Putin” și susține că ”pe paginile publicațiilor centrale, nu este necesar să se dea cuvântul la orice bădăran”. În replică, cei doi autori ai textului au scris că
”domnul ambasador confundă luciditatea cu bădărania” și amintesc că România nu mai este o “democraţie populară”.

Totodată, într-un interviu publicat sâmbătă de agenția publică Agerpres, ambasadorul Oleg Malginov a declarat că între Moscova și București nu mai există contacte active la nivel politic, și că speră că oficialii care spun că scutul antirachetă de la Deveselu este doar defensiv cred acest lucru, întrucât Moscova are o opinie diferită.

Citește și: EXCLUSIV RL. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Baza de la Deveselu poate deveni ŢINTĂ pentru Rusia

”Nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale. E foarte regretabil că asemenea text i-a stârnit interesul. Iar pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect. Îmi închipui ce ecouri le poate provoca reacția mea destul de emoțională. Cu toate acestea, sunt convins că rațiunea și moralitatea societății românești, în sfârșit, vor prevala”, a fost reacția Ambasadei Rusiei, în urma publicării textului de pe Contributors.ro.

De aceeași părere este și Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, care notează, într-un articol postat pe site, că textul îl discreditează pe Vladimir Putin și poporul rus: ”Această batjocură de articol care folosește un limbaj demn de niște persoane cu slabă pregătire intelectuală, ziariști nu par a fi,  care la prima impresie au compus acest „eseu” la comandă pentru a face niște arginți și care nu au stat prea mult pe gânduri atunci când au hotărât să dea publicității această batjocură. Deloc întâmplător, această compunere, a fost preluată de gazeta de scandal România Liberă care a republicat articolul în data de 26 martie”.

În replică, autorii articolului, Marius Stan și Vladimir Tismăneanu, au scris, pe Contributors.ro, că s-au făcut ”vinovați de lèse-Putin”: ”Am publicat un articol care, iată, l-a enervat teribil pe Ambasadorul Extraordinar si Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucuresti. Ne este teamă, autorilor acestui articol, că domnul ambasador confundă luciditatea cu bădărania. Bădăranie să fi fost și când Hillary Clinton a comparat invazia Crimeii cu aceea a Cehoslovaciei de către Hitler? Plecând de la un concept al unui mare istoric, Fritz Stern, noi scriam despre o ispită fascistă. Se pare că e mai mult decat o ispită. Domnul ambasador socoate că poate da lectii presei din România, o ţară liberă, membră in UE si NATO, despre ce să publice si ce să cenzureze. Credem că e vorba de o confuzie istorică: România nu mai este o “democraţie populară”. Pactul de la Varovia a sucombat in urmă cu mulţi ani. Suntem in anul de graţie 2015, iar libertatea presei este garantată constituţional in România. La fel și libertatea de opinie. Dacă dl ambasador iși permite să reactioneze astfel, de o manieră intimidantă, la articolul nostru, mâine vine in mod sigur rândul altora. E nevoie să i se spună că România nu este un protectorat rusesc”, notează autorii.

Articolul publicat în Contributors.ro și România liberă se referă la organizarea ”Forumului Conservator”, sub patronajul partidului Rodina, despre care autorii atrag atenția că ”sunt prezenți reprezentanții unor formațiuni extremiste, neo-naziste, nostalgicii “Ordinii Europene” proclamate de Hitler și maniacii suprematismului alb, antisemiți de toate culorile, xenofobi isterici și alte creaturi pe care, în chip normal, le numim crackpots. Cei care au încercat să protesteze au fost ridicați de poliție”. În aceste condiții, arată autorii, ”Putin se joacă în aceste momente cu focul. Idila cu extremismul (de dreapta ori de stânga) nu poate duce decât la dezastre”.

În ediția de vineri a României libere, a fost publicat articolul ”Ispita fascistă a tovarășului Putin”, preluat de pe site-ul Contributors.ro.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă