14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAmbasadorul moldovean Mihai Gribincea: Rusia încalcă flagrant Constituţia Republicii Moldova. Calea cea...

Ambasadorul moldovean Mihai Gribincea: Rusia încalcă flagrant Constituţia Republicii Moldova. Calea cea mai bună soluție pentru noi ar fi obţinerea unui statut de neutralitate real, care ar fi respectat inclusiv de Moscova

Ambasadorul moldovean Mihai Gribincea, susține că Rusia încalcă „flagrant” Constituția Republicii Moldova, prin staționarea ilegală a trupelor în Transnistria. 

„Putem să nu facem trimitere tocmai la lunile de vară, putem să facem trimitere chiar la recenta declaraţie a viceministrului de Externe Karasin (al Rusiei, Grigori Karasin – n.r.), care prezintă trupele Rusiei din Transnistria ca factor stabilizator de menţinere a păcii şi aşa mai departe. Evident că Rusia denaturează lucrurile şi o face conştient pentru că de fapt trupele ruse din Transnistria se află acolo ilegal, fără acordul Republicii Moldova. Există un Acord, din 21 iulie 1992, dar el se referă la aşa-numitele forţe de pacificare, nu la trupele care au constituit cândva Armata a XIV-a. Deci Rusia, din dorinţa de a-şi argumenta cumva prezenţa ilegală în Transnistria, încearcă să prezinte toate trupele din Transnistria ca trupe de pacificare. Ceea ce este incorect şi inacceptabil pentru autorităţile din Republica Moldova. Acum au loc diferite aplicaţii militare la care participă trupele ruse şi se încearcă iarăşi a se prezenta faptul că aceste trupe luptă cu teroriştii sau se pregătesc pentru eventuale atacuri teroriste. Adevărul este că Rusia încalcă flagrant Constituţia Republicii Moldova. Ei, la Moscova, insistă pe principiul neutralităţii Republicii Moldova, dar văd acest statut de neutralitate care este consfinţit în Constituţia Republicii Moldova ca o neutralitate care ar împiedica doar cooperare a Republici Moldova cu NATO, nu unul care ar împiedica prezenţa trupelor ruse în Transnistria. (…) Este adevărat că statutul de neutralitate actual al Republicii Modlova este o iluzie. Atâta timp cât ai trupele ruse în Transnistria, să spui că eşti neutru evident că este o autoamăgire, dacă pot spune aşa. În al doilea rând, oamenii uită că cu ajutorul Rusiei autorităţile separatiste transnistrene au echipat şi creat o armată care numără, cu toate structurile de forţe cum spun ei, în jur de 16-17.000 de oameni. Ceea ce, numeric, este cu mult mai mare decât a Republicii Moldova şi rămâne la latitudinea specialiştilor să spună dacă este şi mai combativă sau nu. Dar având pe teritoriul ţării trupe ruse de ocupaţie, plus o armată a unor autorităţi ilegale şi să spui că eşti neutru pare puţin forţat”, a declarat Mihai Gribincea, într-un interviu acordat Digi24.

În opinia sa, o situație „ideală” pentru Republica Moldova ar fi aderarea la NATO. Astfel, diplomatul califică Alianța Nord-Atlantică drept „cea mai sigură umbrelă de securitate pentru ţările membre”.

„Dacă vorbim de o situaţie ideală pentru Republica Moldova, evident că aceasta ar fi aderarea la NATO. Din păcate, după cum demonstrează realităţile, NATO este cea mai sigură umbrelă de securitate pentru ţările membre. Exemplul foarte elocvent este situaţia la care au ajuns Ucraina sau Georgia. Cred că dacă Georgia era membră NATO, în 2008 nu avea loc războiul ruso-georgian. Asta, pe de o parte. În al doilea rând, eu consider că statutul de neutralitate n-ar fi unul contraindicat pentru Republica Moldova. Atâta doar că această neutralitate ar trebuie să fie una reală şi să fie respectată în primul rând de către Federaţia Rusă. Or, Federaţia Rusă nu numai că îşi menţine prezenţa militară pe teritoriul Republicii Moldova, dar şi susţine şi încurajează separatismul pe teritoriul Republicii Moldova. Această situaţie nu s-a schimbat din 1992 încoace. Aceasta este marea problemă şi acestea sunt principalele obstacole în calea unei cooperări cu Rusia, a unei cooperări de la egal la egal. Prezenţa trupelor ruse, susţinerea separatismului sunt principalele obstacole în calea unor relaţii de prietenie, a unor relaţii normale între state”, a continuat  Mihai Gribincea, în interviul acordat Digi24.

Totodată, ambasadorul Republicii Moldova la București și-a exprimat speranța ca, până la finalul anului 2016, să fie deschis un Oficiu NATO la București.

„Sper foarte mult ca până la sfârşitul anului să fie deschis un Oficiu NATO la Chişinău. Probabil că rezultatele alegerilor ne vor permite să grăbim acest proces care acum, din păcate, trenează. Dar relaţiile pot fi considerate drept foarte bune”, a susținut diplomatul moldovean.

Întrebat care ar fi obiectivul realist pe care Republica Moldova l-ar putea fixa şi atinge în relaţia cu NATO, în cinci ani, diplomatul a prcizat că acesta ar fi „obţinerea unui statut de neutralitate real, care ar fi respectat inclusiv de Rusia”.

„Obţinerea unui statut de neutralitate real, care ar fi respectat inclusiv de Rusia, aceasta este calea cea mai bună. Nu pot fi forţate lucrurile şi nu poţi schimba georgafia. Suntem o ţară de frontieră, am putea fi o punte între Est şi Vest dacă s-ar dori şi din Est. Nu ne trage nimeni de mână în NATO, deşi se speculează mult la Chişinău. Ceea ce se doreşte din partea NATO este să avem nişte relaţii bune, prin care NATO să ne ajute să ne reformăm armata, sectorul de securitate pentru a fi capabili în anumite domenii. De exemplu în cel cibernetic, să avem anumite capabilităţi pentru a face faţă anumitor riscuri. Deci asta este fiolosofia NATO, nu ne trage nimeni de mână în NATO”, a mai declarat  Mihai Gribincea.

 

 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă