22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportAmbasada Olandei la București intervine în scandalul din Justiție: Urmărim cu interes...

Ambasada Olandei la București intervine în scandalul din Justiție: Urmărim cu interes dezbaterea publică asupra propunerilor ministrului Toader

Ambasada Olandei în România urmărește cu interes dezbaterea asupra propunerilor făcute, de modificare a legilor Justiției, procedura legislativă și rezultatul acestor discuții, se arată într-un răspus al misiunii diplomatice, la solicitarea Agerpres.

"Ambasada a luat notă și de declarația făcută de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în măsura în care Comisia Europeană este instituția care gestionează evaluarea progreselor făcute în domeniul justiției, prin Mecanismul de Monitorizare și Verificare".

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, și-a exprimat îngrijorarea față de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției.

"Suntem îngrijorați de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege și ar intra în vigoare.

Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii și judecătorii din România în lupta împotriva corupției la nivel înalt, precum și faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenței și profesionalismului instituțiilor din sistemul judiciar.

În același timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiției corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare", a declarat Angela Cristea, potrivit unui comunicat de presă.

În context, Cristea s-a arătat surprinsă de articolele de presă care susțineau că propunerile prezentate de ministrul justiției, Tudorel Toader, au girul Comisiei Europene.

"Suntem surprinși de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiției ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiției, Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile și prioritățile de acțiune în domeniul justiției pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislației relevante. Comisia a solicitat autorităților române să transmită aceste propuneri și explicații adiționale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi", a subliniat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Angela Cristea a precizat că CE va sprijini doar acele reforme care vor consolida progresele pe care țara noastră le-a făcut în domeniul justiției.

"Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiției și al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 și să consolideze ireversibilitatea și durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi României tot sprijinul necesar", a mai declarat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Propunerile de modificări la legile Justiției au fost publicate miercuri seara, pe site-ul Ministerului Justiției.

Cele mai citite

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...
Ultima oră
Pe aceeași temă